Hlavní obsah

Česká televize představila finalisty národního kola Eurosongu

Právo, Jaroslav Špulák

Deset jmen, která se budou ucházet o účast v semifinále a finále celoevropské písničkové soutěže Eurovision Song Contest 2008, představili na čtvrteční tiskové konferenci zástupci České televize. Samotné klání proběhne v přímém televizním přenosu z pražského Výstaviště 26. ledna.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

František Černý z Čechomoru pózuje pro Eurosong.

Článek

Ve druhém roce české účasti v soutěži se o hlasy diváků budou ucházet Gipsy.cz, Sámer Issa a zpěvačka L.B.P. V přímém televizním přenosu jim budou soupeři Tereza Kerndlová, Iva Frühlingová, Dan Nekonečný, skupiny Temperamento, Čechomor, Toxique a Le Monde.

"Loni jsme hodně jezdili po světě a všude věděli, co je to Eurosong," vysvětlil opětovnou účast své kapely zpěvák Gipsy.cz Radoslav Banga. "V Anglii jsme potkali jednoho zpěváka, jehož jméno si nechám pro sebe, a on nám řekl, ať do toho zase jdeme, že je to zajímavá a dobrá věc. To, myslím, mělo velký vliv na to, že jsme se letos o účast v národním kole zase zajímali."

Sámer Issa ke svému druhému pokusu řekl: "Proč nevstupovat dvakrát do stejné řeky. Člověk by měl být vždycky připravený a vždycky tam, kde je šance."

Bílá a 4tet nemohly

Moderátory přímého televizního přenosu národního kola budou Aleš Háma a Kateřina Kristelová. A Kristelová by měla moderovat i přenos České televize z Bělehradu. Tam se semifinálová kola uskuteční 20. a 22. května a finále 24. května. Televize bude vysílat vybrané semifinále s naší účastí a také celé finále.

"Podle našich loňských zkušeností z Helsinek, kde soutěžil Kabát, nezvítězí v Eurosongu ten, kdo si stoupne k mikrofonu a, byť dobře, zazpívá. Musí k tomu předvést nějakou show. Snažili jsme se tedy najít interprety, kteří tyto požadavky splňují," řekl šéfdramaturg českého kola Eurosongu Ivan Hubač.

Podle dramaturga Martina Hrdinky odmítli účast jen dva oslovení, a to pokaždé z objektivních důvodů. Lucie Bílá kvůli dovolené a tomu, že by se nestihla novou píseň naučit, 4tet proto, že Jiří Korn má 26. ledna představení ve Státní opeře, které nelze přeložit.

O tom, kdo bude Česko v Bělehradě reprezentovat, rozhodnou televizní diváci a fanoušci hlasováním formou SMS. Na číslo 9060609 se může hlasovat již nyní ve tvaru songmezerax (x je číslo skladby).

Režisér přímého televizního přenosu Libor Kodad dodal: "Letos už nemusíme tolik vysvětlovat, co je to za soutěž, jakou má historii a co může úspěšným interpretům přinést. Diváci už mohli vidět loňské semifinále i finále z Helsinek, takže už budou vědět, o co se jedná. Také už nebudeme používat prvek patronů - lobbistů."

Reklama

Výběr článků

Načítám