Hlavní obsah

Národní divadlo se loučilo s Věrou Galatíkovou

– PRAHA • Aktualizováno

Národní divadlo v Praze se ve čtvrtek rozloučilo s herečkou Věrou Galatíkovou. Zemřela před Vánocemi 21. prosince v devětašedesáti letech. Ve smutečních projevech na Galatíkovou vzpomněli například kolegové Jan Kačer, Táňa Fischerová a Ivan Řezáč. Živě zazpívali Petr a Hana Ulrychovi.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Národní divadlo se loučí s Věrou Galatíkovou.

Článek

Ze záznamu zazněla nahrávka z inscenace Višňového sadu, v níž Galatíková excelovala v Kačerově režii koncem 60. let na jevišti pražského Činoherního klubu.

Hlediště divadla se zaplnilo smutečními hosty už před polednem. V prvních řadách usedli členové rodiny v čele s manželem zesnulé, hercem Ladislavem Frejem, dcerou Kristýnou a synem Ladislavem, kteří herecké geny podědili. U katafalku s rakví byly věnce od premiéra Mirka Topolánka, ministerstva kultury, Herecké asociace, Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, kde Galatíková studovala, a pražské Divadelní fakulty, kde své znalosti předávala adeptům Thálie.

Byly tu také květiny od scén, na kterých hrála: především pražského Národního divadla, Činoherního klubu, Švandova divadla a Městských divadel pražských. "Přišli jsme se rozloučit s výbornou herečkou, milovanou ženou a s obdivuhodnou osobností. Odchod takového člověka je vždy vnímán jako předčasný," řekl v úvodu pietního aktu šéf činohry české první scény Michal Dočekal. Poukázal na úctyhodné dílo této umělkyně.

"Byla jako vítr z hor, když přišla do Prahy," řekl Jan Kačer, "loučím se s ní v pokoře a bez slz." Táňa Fišerová hovořila hlavně o jejím boji s nemocí a Zuzana Stivínová zarecitovala verše Jana Skácela. Na konci zazněla nahrávka, na níž Galatíková četla osobní dopis manželovi a rodině.

Život, divadlo a film

Galatíková se narodila 19. srpna 1938 ve Zlíně. Absolvovala Janáčkovu akademii múzických umění, poté účinkovala na prknech pardubického Východočeského divadla, z něhož zamířila do pražského Činoherního klubu. Po působení v Divadle S. K. Neumanna a Městských divadlech pražských završila svou divadelní kariéru v pražském Národním divadle, na jehož jevišti vystupovala od roku 1993.

Ve filmu na sebe výrazně upozornila už v roce 1967 ve snímku Františka Vláčila Údolí včel. Další zajímavé filmové role ji čekaly na přelomu 60. a 70. let, kdy se objevila například v dílech Všichni dobří rodáci, Ohlédnutí nebo Skřivánci na niti. Naposledy ji mohli diváci v kinech vidět ve filmu Anděl exit.

Z televizních rolí se proslavila zejména postavou ředitelky základní školy v seriálu My všichni školou povinní. Výrazná byla také jako matka v inscenaci Kvůli mně přestane. Svůj hlas propůjčila slavné francouzské herečce Annie Girardotové. Za celoživotní mistrovství v dabingu obdržela v roce 2000 Cenu Františka Filipovského.

Reklama

Výběr článků

Načítám