Hlavní obsah

Rusko povolí výstavu vzácných obrazů v Londýně

MOSKVA

Rusko dovolí uspořádat v Londýně velkou výstavu vzácných obrazů z ruských muzeí, protože ruská vláda je nyní spokojena s britskými zárukami, že se zapůjčená díla vrátí do Ruska. Uvedl to vysoký ruský činitel v rozhlasové stanici Echo Moskvy.

Foto: Reuters

O obraz Tanec od Henriho Matisse se Rusové bojí nejvíce.

Článek

"Jsme si naprosto jisti, že naše kulturní poklady budou v Británii uchráněny před nároky třetích osob," řekl zástupce šéfa agentury pro ochranu kulturního dědictví Rosochrankultura Anatolij Vilkov.

Rusko hrozilo, že zruší roky připravovanou výstavu více než 120 vzácných obrazů Pierra-Augusta Renoira, Paula Cézanna, Vincenta van Gogha, Paula Gauguina, Henriho Matisse či Vasilije Kandinského. Obávalo se totiž, že díla by mohla být soudně zabavena kvůli případným restitučním nárokům.

Mnohé obrazy z ruských muzeí totiž pocházejí ze soukromých sbírek, které byly zabaveny po bolševické revoluci v roce 1917. Moskva se nyní obávala případných sporům s dědici původních vlastníků. Nicméně v Británii začal platit zvláštní zákon, který znemožňuje konfiskaci uměleckých děl zapůjčených ze zahraničí na výstavy do Británie.

Kvůli ruské výstavě Londýn účinnost zákona uspíšil; původně měl začít platit na přelomu února a března, nicméně výstava nazvaná "Z Ruska: Obrazy francouzských a ruských mistrů 1870-1925 z Moskvy a Petrohradu" má začít už 26. ledna.

Britsko-ruské vztahy nejhorší od konce studené války 

Zákon podle Vilkova plně chrání ruské zájmy, a tak agentura vydá povolení k dočasnému vývozu obrazů do Británie. Po vyřešení všech technických otázek bude možné výstavu odeslat přímo do Londýna z Düsseldorfu, kde se nyní nachází.

Rusové se především strachovali o obraz Tanec od Henriho Matisse, náležejícího kdysi sběrateli Sergeji Ščukinovi, jehož dědicové o navrácení díla marně usilovali.

Peripetie kolem výstavy se dávají do souvislosti se skřípějícími vztahy mezi Moskvou a Londýnem, které se zhoršily po loňském otrávení bývalého ruského agenta a odpůrce Kremlu Alexandra Litviněnka žijícího v britském exilu. Došlo i na vyhošťování diplomatů a uzavírání odboček Britské rady v Rusku. Britsko-ruské vztahy jsou označovány za nejhorší od konce studené války.

Reklama

Výběr článků

Načítám