Hlavní obsah

Jaké kulturní události přinese rok 2008?

S filmovými premiérami kina neotálejí. Bohatou nadílku, která letos čeká na milovníky českých hraných filmů, odstartuje hned 10. ledna komedie Dušana Kleina Svatba na bitevním poli s Bolkem Polívkou v roli venkovského starosty – Napoleona. Premiéru bude mít i Havlova hra Odcházení a vyjde závěr Harryho Pottera.

Článek

24. ledna nás Filip Renč pozve ve filmu Na vlastní nebezpečí na divokou řeku, kde s hrdiny v čele s Jiřím Langmajerem prožijeme mnohá napínavá dobrodružství.

Od 7. února budou O život bojovat hrdinové komedie Milana Šteindlera a o dva týdny později se vydáme se Zdeňkem Troškou luštit Nejkrásnější hádanku.

Březen nabídne zamyšlení O rodičích a dětech, jak je podle románu Emila Hakla natočil Vladimír Michálek, dále očekávanou novinku Bohdana Slámy Venkovský učitel s Pavlem Liškou v titulní roli a jaro přivítáme veselohrou debutujícího Tomáše Bařiny z prostředí moravských vinic s příznačným názvem Bobule. V dubnu nás čeká Taková normální rodinka v podání režiséra Patrika Hartla, která vtrhne do kin 17. dubna, a jen o týden později nás na představení do tovární haly pozvou Karamazovi v režii Petra Zelenky.

Na polovinu května je ohlášena novinka Jana Hřebejka U mě dobrý, odehrávající se na počátku devadesátých let. Pololetí uzavřou tři premiéry – hororový příběh Tomáše Houšky Labyrint, komedie František je děvkař Jana Prušinovského s Josefem Poláškem v titulní roli a poslední bude Terezka.

Havel, Horáková i Rukopisy

Nejočekávanější událostí na domácím jevišti v tomto roce je bezesporu již dvakrát odložená premiéra nové hry Václava Havla Odcházení. Doufejme, že se jí – už definitivně – dočkáme v režii Davida Radoka v květnu v pražském Divadle Archa.

Také operní domy chystají původní novinky. Světovou premiéru opery Aleše Březiny a Jiřího Nekvasila Zítra se bude…, inspirovanou procesem s Miladou Horákovou, uvede Národní divadlo v Praze 13. dubna v Divadle Kolowrat, 20. června bude v brněnském Národním divadle uvedena světová premiéra opery Petra Kofroně Mai 68 o bouřlivých událostech v Československu a Francii v roce 1968, původně psaná pro pražské Národní divadlo.

Na jeviště Divadla na Vinohradech se v únoru vrátí Dagmar Havlová jako Raněvská v Čechovově Višňovém sadu. Inscenaci studuje režisér Vladimír Morávek, kromě Havlové v ní hraje i Viktor Preiss, Martin Stropnický či Jiřina Jirásková a jako host Radovan Lukavský. V brněnském Divadle Husa na provázku připravuje režisérka Eva Tálská inscenaci na námět Rukopisu zelenohorského a královédvorského, premiéra bude 15. března. Až do dubna se v pražském kině Aero mohou diváci ve vybraných večerech přenést do Metropolitní opery v New Yorku prostřednictvím projektu přímých přenosů představení s názvem MET: Live in HD.

Knižní rok zahájí Harry Potter

Počátek roku bude ovlivněn čekáním na český překlad posledního, sedmého dílu série J. K. Rowlingové Harry Potter a relikvie smrti, který vyjde jako dárek ke konci školního pololetí ve čtvrtek 31. ledna.

Přestože se na internetu objevilo už několik ukázek amatérských překladů, nejširší čtenářská veřejnost čeká na ten z pera Pavla Medka. Dnes už dvorní překladatel vysekl autorce poklonu, když v rozhovoru pro Právo řekl: „Ukázalo se, že paní Rowlingová měla vše důmyslně vymyšleno od samého začátku. Je to vidět i podle toho, že se v dalších dílech objevily odkazy třeba na události z prvního dílu, které postupem času nabývaly na důrazu.“ Kniha o 632 stránkách bude mít doporučenou maloobchodní cenu 549 Kč.

„Tento rok budeme myslet na rok 1968,“ vzkázal ctitelům Festivalu spisovatelů Praha jeho zakladatel a prezident Michael March. Osmnáctý ročník akce, která zve do hlavního města osobnosti světové literatury, se uskuteční od 1. do 5. června. „Když se ohlédneme zpět: jednalo se o 11. září českého intelektuálního světa. Pro svět je Pražské jaro počátkem změn, i když ve skutečnosti šlo o konec. Nebo přece jen počátek: špatných časů,“ komentuje zvolené téma March.

Dozajista se objeví i novinky, o nichž zatím vědí jen autoři a zatím mlčící nakladatelé. Jisté je, že milovníci Vladimíra Holana získají nikdy nepublikované překlady knih E. M. Rilkeho včetně literárněhistorické studie. Chystá je Paseka. Argo už ohlásilo monografii Jindřicha Štyrského (1899–1942) od Lenky Bydžovské a Karla Srpa.

Jde o monumentální práci zahrnující i jeho publicistiku, poezii a zejména ojedinělou knihu Sny. Současně vyjde Život a dílo J. A. Rimbauda, Dopisy, dokumenty a překlady jeho poezie právě od Štyrského. Vydání knihy nabídne rozsáhlý komentář Jany Šmejkalové i četné historické dokumenty.

Výběr z výstav v roce 2008

Hlavní akcí Národní galerie bude Mezinárodní trienále současného umění ITCA 2008, které se uskuteční ve Veletržním paláci od června do září. Moravská galerie v Brně má jako stěžejní téma 23. Bienále Brno 2008, věnované grafickému designu, ilustraci a písmu v knihách, časopisech, novinách a digitálních médiích. Bienále, založené roku 1963, je nejstarší přehlídkou grafického designu na světě. Renomovaná mezinárodní akce se koná od 17. června do 19. října v Uměleckoprůmyslovém muzeu, Místodržitelském a Pražákově paláci.

Moravská galerie současně nabídne od března do května Současné umění z Tchaj-wanu a pro milovníky dobré fotografie od listopadu expozici Třetí strana zdi – fotografie 70. a 80. let ze sbírky Moravské galerie v Brně, kterou připravil renomovaný znalec Antonín Dufek.

Galerie hlavního města Prahy (GHMP) chystá v domě U Zvonu od března do června velkou retrospektivu Františka Foltýna, velké osobnosti meziválečné avantgardy, a od 17. června do 21. září tu bude Bienále mladých, připravené Karlem Srpem a Karlem Císařem. Od října GHMP v Městské knihovně otevře objevnou výstavu Akademismus a akademická malba. Pražské Rudolfinum chystá od října výstavu současného čínského umění – zejména velkoformátové malby.

Dům umění města Brna od 16. ledna do 17. února představí velkou bilanci české fotografické tvorby od meziválečného období po současnost pod názvem Fotogenie identity – Paměť české fotografie a od října do listopadu hostí mladé výtvarníky ucházející se o Cenu Jindřicha Chalupeckého.

Muzeum umění Olomouc nabídne od listopadu retrospektivu Josefa Lady a výstavou Lyra a luk představí nejcennější díla starých mistrů ze sbírek Arcidiecézního muzea v Kroměříži.

Reklama

Výběr článků

Načítám