Hlavní obsah

Národní divadlo se vydává do Japonska

Novinky, Radmila Hrdinová

Operní soubor pražského Národního divadla odjel do Japonska s inscenací Mozartovy Figarovy svatby. Ve dnech 25. ledna až 16. února ji uvidí diváci ve městech Tokyo, Nagoya, Osaka, Hamamatsu aj.

Foto: Petr Hejna

Frank Hernández

Článek

V režii Josefa Průdka a pod taktovkou dirigentů Petera Ferance a Jana Chalupeckého se v titulní roli Figara představí Martin Malachovský a František Zahradníček. Zuzanku ztvární Simona Houda-Šaturová a Zdena Kloubová. Turné začíná tradičně ve městě Hamamatsu, kde působí Společnost českojaponského přátelství. Na letošním hamamatském představení Figarovy svatby bude účinkovat japonský sbor, který absolvuje týden před vystoupením zkoušky s režisérem Průdkem a sbormistrem Pavlem Vaňkem. Kořeny této spolupráce sahají do roku 1999, kdy v Bednárikově inscenaci Bizetovy Carmen vystoupil japonský dětský sbor.

Sbírka pro záplavami postižené Národní divadlo

Před představením bude ve foyeru divadla probíhat výstava týkající se historie Národního a Stavovského divadla, budou zde vystaveny i kostýmy z inscenace Figarovy svatby s komentářem výtvarnice Evy Farkašové. Výstava se rovněž dotkne i srpnových povodní a v jejím rámci bude uspořádána sbírka pro záplavami postižené Národní divadlo. Na programu bude také přednáška o historii a současnosti Národního divadla. Kromě jedenácti operních představení zazní také v japonském hlavním městě gala koncert nejznámějších Mozartových árií. Pod vedením Jana Chalupeckého zazpívají Helena Kaupová, Zdena Kloubová, Pavla Vykopalová, Yvona Škvárová, Jaroslav Březina, Roman Janál, Vratislav Kříž, Luděk Vele, František Zahradníček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám