Hlavní obsah

Ministerstvo předalo ceny za přínos k rozvoji kultury

Ministerstvo kultury v úterý předalo své ceny za přínos k rozvoji české kultury. Ocenění spojené s odměnou ve výši 100 000 korun v Praze převzalo šest laureátů.

Článek

Za organizování a řízení knižního veletrhu Svět knihy Praha cenu získala Dana Kalinová. S knihami je spojeno také jméno dalšího oceněného - Jiřího Gruntoráda, který v Praze založil a provozuje knihovnu Libri prohibiti, zaměřenou na českou a slovenskou samizdatovou a exilovou literaturu. Gruntoráda za jeho činnost již před pěti lety ocenil medailí Za zásluhy tehdejší prezident Václav Havel.

Za celoživotní umělecké a pedagogické zásluhy získal ministerskou cenu také dlouholetý ředitel brněnské filharmonie Bohuš Zoubek.

Zbývající ocenění směřovala do prostředí českých divadelníků. Cenu získal dlouholetý ředitel Klicperova divadla v Hradci Králové Ladislav Zeman. Výčet oceněných doplnila autorská dvojice Vítězslava Šrámková a Jiří Valenta za dlouholetou činnost v oblasti historie českého amatérského divadla. Dvojice si stotisícovou odměnu rozdělí.

Ceny ministerstva kultury za přínos k rozvoji české kultury se letos rozdávaly podruhé. Jsou určeny osobnostem i právnickým osobám za výjimečné umělecké tvůrčí nebo interpretační počiny nebo za dlouhodobé umělecké zásluhy. V loňském premiérovém ročníku byl jediným oceněným pracovník Národní knihovny (NK) a přední český odborník na digitalizaci písemných dokumentů Adolf Knoll.

Návrhy na ocenění ministerstvu předkládají odborné instituce, občanská sdružení a další organizace i odborníci. Pro příští ročník cen mohou předkladatelé navrhovat jména osob, jež si podle jejich názoru ocenění zaslouží, až do konce letošního roku. O udělení ceny rozhodne odborná porota.

Reklama

Výběr článků

Načítám