Hlavní obsah

Kvůli majoru Zemanovi padlo další trestní oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Český film Praha, která od České televize koupila práva na vydávání seriálu Třicet případů majora Zemana na DVD, podala oznámení pro podezření z trestného činu křivého obvinění týkající se členů rady ČT Petra Uhla a Dobromila Dvořáka.

Článek

Uhl počátkem prosince podal trestní oznámení v souvislosti s prodejem práv na seriál Třicet případů majora Zemana. Udělal to kvůli podezření, že při prodeji mohl být spáchán trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku, případně i nějaký jiný trestný čin proti majetku. K oznámení Uhla se připojil i radní ČT Dobromil Dvořák.

"Jednatel společnosti Český film Praha Hynek Čech byl nucen bránit se naprosto stejným způsobem", uvádí se v tiskovém prohlášení. Trestní oznámení Petra Uhla podle prohlášení poškodilo čest i dobrou pověst společnosti Český film Praha. Petr Uhl v úterý sdělil Právu, že se k věci nebude vyjadřovat.

Komise: prodej lepší, než v jiných případech

Prodejem se zabývala i dozorčí komise Rady České televize. Dospěla k závěru, že smlouva o prodeji práv na vydání seriálu se jeví jako lépe obhospodařovaná, než tomu bylo v případě smluv o prodeji dalších titulů.

Na policii se v souvislosti s prodejem práv na seriál Třicet případů majora Zemana obrátil počátkem listopadu generální ředitel ČT Jiří Janeček s tím, aby vyšetřila veškeré jeho souvislosti. Společnost Český film Praha podala rovněž trestní oznámení pro podezření z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, případně zneužívání informací v obchodním styku týkající se bývalé vedoucí obchodního útvaru České televize Vlasty Štrbíkové.

Ta podle Českého filmu Praha jednala tak, aby licenční práva na díla České televize získal někdo z jí preferovaných firem. Těm byly údajně odprodávány seriály za nesrovnatelně horších podmínek, než nabídla společnost Český film Praha. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám