Hlavní obsah

Už jste slyšeli Tichou noc čínsky?

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen Tichou noc v čínštině nabídne první ročník Čínského festivalu, který chce navázat na tradiční vítání a hudební oslavy čínského Nového roku v Praze. Proběhne v pěti městech 30. ledna až 7. února, v době čínských oslav Nového roku.

Článek

Cílem Čínského festivalu je podle organizátorů „přiblížit východní kulturní tradici západnímu světu, poukázat na jejich možné souvislosti a paralely, umožnit jejich vzájemné obohacení, v unikátním hudebním projektu propojit čínskou, českou, moravskou a jinou evropskou hudbu a v neposlední řadě také obohatit kulturní život ve významných městech České republiky.“

Festival začíná 30. ledna v Českém Krumlově a dále pokračuje v Olomouci, Praze a Nymburku. Vyvrcholí novoročním koncertem zpěvačky Feng-yün Song s Filharmonií Hradec Králové, z něhož bude pořízen záznam a následně vydáno CD.

První ročník je zaměřen na oblast rituálů a obřadů, které budou tvořit hlavní osu celého programu. Návštěvníci se mohou seznámit s čajovými obřady, rituálními tanci a tradičními bubny. Připraveno je divadelní představení inspirované čínským zvěrokruhem.

Nový rok je nejvýznamnějším tradičním čínským svátkem v roce. Dle lunárního kalendáře připadá čínský Nový rok na 7. 2. 2008. Tohoto dne začíná Rok myši.

Reklama

Výběr článků

Načítám