Hlavní obsah

Nejvíce cen Elsa získal televizní film Operace Silver A

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojdílný televizní film České televize Operace Silver A letos získal nejvíce cen Elsa. Snímek o protifašistickém odboji za druhé světové války, který po svém uvedení na jaře vzbudil odmítavé reakce někdejších účastníků odboje, získal výroční cenu České filmové a televizní akademie (ČFTA) celkem ve čtyřech kategoriích.

Článek

Operace Silver A bodovala nejen v kategorii nejlepší pořad v oblasti původní dramatické tvorby, ale byli oceněni i někteří její tvůrci. Cenu získali režisér Jiří Strach a herečka Klára Issová i scénáristé Lucie Konášová a Josef Konáš.

Vyhlášení cen Elsa odvysílala Česká televize. Předávání ocenění se letos obešlo bez ceremoniálu, předem natočený pořad uváděl herec Tomáš Matonoha.

Cenu v kategorii nejlepší herec si stejně jako v loňském roce odnesl Vladimír Dlouhý za roli ve filmu Swingtime. V děkovací řeči Dlouhý za udělení sošky v podobě ženy s maskou lvice vyjádřil akademikům obzvláštní vděčnost. "Máme s manželkou dvojčata a jim se ta soška taky líbí. Pořád se rvou a tahají se o ni, tak teď už bude klid, konečně," řekl Dlouhý.

Eben a Polívka 

V kategorii nejlepší publicistický a diskusní pořad zvítězila talkshow Na plovárně. Pořad bodoval dvakrát, ocenění si ve své kategorii totiž odnesl také jeho moderátor Marek Eben. Oblíbený herec a zpěvák, který příští týden oslaví padesátiny, cenu označil jako "senzační dárek k narozeninám".

Mezi zábavnými pořady dali akademici přednost Manéži Bolka Polívky. V kategorii magazín zvítězil pořad Divadlo žije, jako nejlepší dokument akademie vyhodnotila osmidílný projekt Soukromé století.

Akademici oceňovali i snímky ze zahraničí. Za nejlepší dramatický televizní pořad označili trojdílný projekt Speer a Hitler, za nejlepší nehraný snímek považují dvojdílný dokument Goebbelsův pokus.

Nejsledovanějším pořadem roku byl film Jiřího Stracha Anděl páně, který na televizních obrazovkách zhlédlo 2,44 miliónu diváků.

Ve všech kategoriích zvítězily snímky, které odvysílala Česká televize, jež byla na ceny Elsa letos také nejčastěji nominována, celkem ve 36 případech. Dvě nominace letos měla televize Prima a po jedné také Nova a kanál AXN.

Ceny Elsa založila ČFTA na podporu původní české dramatické tvorby. Jejich první tři ročníky se uskutečnily pouze na internetu, na televizní obrazovky se přesunuly od roku 2004.

Reklama

Výběr článků

Načítám