Hlavní obsah

Hodně výtvarné fantazie, málo napětí

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sympaticky odvážná i uličnická holčička Lyra z americké fantasy Zlatý kompas je literární i filmovou kamarádkou Froda Pytlíka z Pána prstenů a do určité míry i Harryho Pottera.

Článek

Podobně jako oni nese Lyra na svých útlých bedrech poslání. Má zachránit děti, unesené „těmi zlými“, kteří chtějí ovládnout svět, ale především myšlení jeho obyvatel. Kromě toho se Lyra musí vyrovnat s faktem, že její matka stojí na straně zla. Na jednu dvanáctiletou slečnu je toho dost, ale naštěstí má k ruce pár nových kamarádů v čele s báječným ledním medvědem.

Tak jako Frodo ochrańuje na své cestě kouzelný prsten, má Lyra v kapse zlatý kompas, který zná odpověď na každou otázkou, ale jen vyvolení v něm umějí číst. Lyra mězi ně patří, ale musí se k této i jiným dovednostem nejdřív propracovat, aby se z dívenky, která nejradší lítala s klukama po střechách londýnských domů, mohla stát zachránkyní kamaráda Rogera a dalších.

Třídílná literární předloha Philipa Pullmana Jeho temné esence patří k nejúspěšnějším knihám žánru fantasy. Její první díl Světla severu se stal předlohou filmu, jehož režie se ujal Chris Weisz, jeden z bratrů, podepsaných pod tak úspěšnými komediemi jako je Jak na věc nebo Prci, prci, prcičky.

Převést obsáhlou knihu, plnou zápletek, fantazie a dobrodružství, v níž každá postava má svého daemona v podobě zvířete, jež se u dětí navíc mění, byl nepochybně složitý úkol a Weisz zvládl tak napůl. Slabinou je právě onen propletenec zápletek, skupin a podskupin světů, duší, Vrahounů, Romunů, Magisteria… Je velmi těžké se v něm orientovat, Weiszovi se nepodařilo představit fantazijní svět ani jeho obyvatele zdaleka tak přehledně jako Jacksonovi Středozemi v Pánu prstenů.

Na první pohled to ale skoro nevadí. Jde hlavně o Lyřino putování, vystavěné na jednoduchém principu: kousek cesty - souboj, kousek cesty – souboj, a tak pořád dál, až na sever k hlavní bitce. Jenže tomu putování téměř chybí napětí, nezbytné pro dobrodružný příběh. Na Zlatý kompas stačí jen koukat, netřeba myslet, co,proč a jak se děje, film je plný jednotlivých, výtvarně velmi krásně a nápaditě natočených výjevů a Lyra se jen posouvá od jednoho k druhému.

Slovníček Zlatého kompasu

Alethiometer - Přístroj, který odpovídá pravdivě na otázky, které má v hlavě jeho uživatel.

Alethiometer - Přístroj, který odpovídá pravdivě na otázky, které má v hlavě jeho uživatel. Anbarická energie - Druh elektrické energie používané v Lyřině světě.

Alethiometer - Přístroj, který odpovídá pravdivě na otázky, které má v hlavě jeho uživatel. Anbarická energie - Druh elektrické energie používané v Lyřině světě. Bolvangar - Experimentální stanice na severu, kde Vrahouni ukrývají unesené děti.

Alethiometer - Přístroj, který odpovídá pravdivě na otázky, které má v hlavě jeho uživatel. Anbarická energie - Druh elektrické energie používané v Lyřině světě. Bolvangar - Experimentální stanice na severu, kde Vrahouni ukrývají unesené děti. Daemon (vyslovuj dýmon) - Duše každého člověka je doprovázena zvířecím souputníkem. V dětství se daemoni mění a odrážejí tak neustále se proměňující dětskou duši. V dospělosti získá daemon definitivně podobu jednoho zvířete, které nejlépe reflektuje povahu jeho lidského souputníka.

Alethiometer - Přístroj, který odpovídá pravdivě na otázky, které má v hlavě jeho uživatel. Anbarická energie - Druh elektrické energie používané v Lyřině světě. Bolvangar - Experimentální stanice na severu, kde Vrahouni ukrývají unesené děti. Daemon (vyslovuj dýmon) - Duše každého člověka je doprovázena zvířecím souputníkem. V dětství se daemoni mění a odrážejí tak neustále se proměňující dětskou duši. V dospělosti získá daemon definitivně podobu jednoho zvířete, které nejlépe reflektuje povahu jeho lidského souputníka. Prach - Mystické částečky, které se nejvíce koncentrují za polárním kruhem.

Alethiometer - Přístroj, který odpovídá pravdivě na otázky, které má v hlavě jeho uživatel. Anbarická energie - Druh elektrické energie používané v Lyřině světě. Bolvangar - Experimentální stanice na severu, kde Vrahouni ukrývají unesené děti. Daemon (vyslovuj dýmon) - Duše každého člověka je doprovázena zvířecím souputníkem. V dětství se daemoni mění a odrážejí tak neustále se proměňující dětskou duši. V dospělosti získá daemon definitivně podobu jednoho zvířete, které nejlépe reflektuje povahu jeho lidského souputníka. Prach - Mystické částečky, které se nejvíce koncentrují za polárním kruhem. Vrahouni - Posluhovači Všeobecné obětní rady, odpovídají za mizení dětí.

Alethiometer - Přístroj, který odpovídá pravdivě na otázky, které má v hlavě jeho uživatel. Anbarická energie - Druh elektrické energie používané v Lyřině světě. Bolvangar - Experimentální stanice na severu, kde Vrahouni ukrývají unesené děti. Daemon (vyslovuj dýmon) - Duše každého člověka je doprovázena zvířecím souputníkem. V dětství se daemoni mění a odrážejí tak neustále se proměňující dětskou duši. V dospělosti získá daemon definitivně podobu jednoho zvířete, které nejlépe reflektuje povahu jeho lidského souputníka. Prach - Mystické částečky, které se nejvíce koncentrují za polárním kruhem. Vrahouni - Posluhovači Všeobecné obětní rady, odpovídají za mizení dětí. Romuni - Kočovný kmen podobný cikánům, který kočuje na lodích.

Alethiometer - Přístroj, který odpovídá pravdivě na otázky, které má v hlavě jeho uživatel. Anbarická energie - Druh elektrické energie používané v Lyřině světě. Bolvangar - Experimentální stanice na severu, kde Vrahouni ukrývají unesené děti. Daemon (vyslovuj dýmon) - Duše každého člověka je doprovázena zvířecím souputníkem. V dětství se daemoni mění a odrážejí tak neustále se proměňující dětskou duši. V dospělosti získá daemon definitivně podobu jednoho zvířete, které nejlépe reflektuje povahu jeho lidského souputníka. Prach - Mystické částečky, které se nejvíce koncentrují za polárním kruhem. Vrahouni - Posluhovači Všeobecné obětní rady, odpovídají za mizení dětí. Romuni - Kočovný kmen podobný cikánům, který kočuje na lodích. Oddělení - Proces oddělení člověka od jeho daemona.

Alethiometer - Přístroj, který odpovídá pravdivě na otázky, které má v hlavě jeho uživatel. Anbarická energie - Druh elektrické energie používané v Lyřině světě. Bolvangar - Experimentální stanice na severu, kde Vrahouni ukrývají unesené děti. Daemon (vyslovuj dýmon) - Duše každého člověka je doprovázena zvířecím souputníkem. V dětství se daemoni mění a odrážejí tak neustále se proměňující dětskou duši. V dospělosti získá daemon definitivně podobu jednoho zvířete, které nejlépe reflektuje povahu jeho lidského souputníka. Prach - Mystické částečky, které se nejvíce koncentrují za polárním kruhem. Vrahouni - Posluhovači Všeobecné obětní rady, odpovídají za mizení dětí. Romuni - Kočovný kmen podobný cikánům, který kočuje na lodích. Oddělení - Proces oddělení člověka od jeho daemona. Magisterium - Rada tvořící jádro vlády v Lyřině světě. V současnosti upevňuje svoji kontrolu nad lidmi a ve snaze eliminovat svobodnou vůli vyhodnotí výzkumy Lorda Asriela jako herezi.

Alethiometer - Přístroj, který odpovídá pravdivě na otázky, které má v hlavě jeho uživatel. Anbarická energie - Druh elektrické energie používané v Lyřině světě. Bolvangar - Experimentální stanice na severu, kde Vrahouni ukrývají unesené děti. Daemon (vyslovuj dýmon) - Duše každého člověka je doprovázena zvířecím souputníkem. V dětství se daemoni mění a odrážejí tak neustále se proměňující dětskou duši. V dospělosti získá daemon definitivně podobu jednoho zvířete, které nejlépe reflektuje povahu jeho lidského souputníka. Prach - Mystické částečky, které se nejvíce koncentrují za polárním kruhem. Vrahouni - Posluhovači Všeobecné obětní rady, odpovídají za mizení dětí. Romuni - Kočovný kmen podobný cikánům, který kočuje na lodích. Oddělení - Proces oddělení člověka od jeho daemona. Magisterium - Rada tvořící jádro vlády v Lyřině světě. V současnosti upevňuje svoji kontrolu nad lidmi a ve snaze eliminovat svobodnou vůli vyhodnotí výzkumy Lorda Asriela jako herezi. Světla Severu (Aurora Borealis) - Bouře malých částeček a intenzivní solární záře tvořící světélkující radiaci za polárním kruhem. Lord Asriel věří, že Světla Severu zakrývají obrovské město na nebesích.

Alethiometer - Přístroj, který odpovídá pravdivě na otázky, které má v hlavě jeho uživatel. Anbarická energie - Druh elektrické energie používané v Lyřině světě. Bolvangar - Experimentální stanice na severu, kde Vrahouni ukrývají unesené děti. Daemon (vyslovuj dýmon) - Duše každého člověka je doprovázena zvířecím souputníkem. V dětství se daemoni mění a odrážejí tak neustále se proměňující dětskou duši. V dospělosti získá daemon definitivně podobu jednoho zvířete, které nejlépe reflektuje povahu jeho lidského souputníka. Prach - Mystické částečky, které se nejvíce koncentrují za polárním kruhem. Vrahouni - Posluhovači Všeobecné obětní rady, odpovídají za mizení dětí. Romuni - Kočovný kmen podobný cikánům, který kočuje na lodích. Oddělení - Proces oddělení člověka od jeho daemona. Magisterium - Rada tvořící jádro vlády v Lyřině světě. V současnosti upevňuje svoji kontrolu nad lidmi a ve snaze eliminovat svobodnou vůli vyhodnotí výzkumy Lorda Asriela jako herezi. Světla Severu (Aurora Borealis) - Bouře malých částeček a intenzivní solární záře tvořící světélkující radiaci za polárním kruhem. Lord Asriel věří, že Světla Severu zakrývají obrovské město na nebesích. Sever - Nádherné, rozmanité a nebezpečné místo, které je domovem obrněných medvědů, pohanů, čarodějnic a nespočtu dalších stvoření. Lord Asriel Prach a jiný svět vyfotografoval ze své předsunuté hlídky na Severu.

Alethiometer - Přístroj, který odpovídá pravdivě na otázky, které má v hlavě jeho uživatel. Anbarická energie - Druh elektrické energie používané v Lyřině světě. Bolvangar - Experimentální stanice na severu, kde Vrahouni ukrývají unesené děti. Daemon (vyslovuj dýmon) - Duše každého člověka je doprovázena zvířecím souputníkem. V dětství se daemoni mění a odrážejí tak neustále se proměňující dětskou duši. V dospělosti získá daemon definitivně podobu jednoho zvířete, které nejlépe reflektuje povahu jeho lidského souputníka. Prach - Mystické částečky, které se nejvíce koncentrují za polárním kruhem. Vrahouni - Posluhovači Všeobecné obětní rady, odpovídají za mizení dětí. Romuni - Kočovný kmen podobný cikánům, který kočuje na lodích. Oddělení - Proces oddělení člověka od jeho daemona. Magisterium - Rada tvořící jádro vlády v Lyřině světě. V současnosti upevňuje svoji kontrolu nad lidmi a ve snaze eliminovat svobodnou vůli vyhodnotí výzkumy Lorda Asriela jako herezi. Světla Severu (Aurora Borealis) - Bouře malých částeček a intenzivní solární záře tvořící světélkující radiaci za polárním kruhem. Lord Asriel věří, že Světla Severu zakrývají obrovské město na nebesích. Sever - Nádherné, rozmanité a nebezpečné místo, které je domovem obrněných medvědů, pohanů, čarodějnic a nespočtu dalších stvoření. Lord Asriel Prach a jiný svět vyfotografoval ze své předsunuté hlídky na Severu. Panserbjørne - Obrnění medvědi žijící v severní části Špicberk. I když nejsou považování za daemony, vytvářejí speciální brnění, které srovnávají s vlastními dušemi.

Alethiometer - Přístroj, který odpovídá pravdivě na otázky, které má v hlavě jeho uživatel. Anbarická energie - Druh elektrické energie používané v Lyřině světě. Bolvangar - Experimentální stanice na severu, kde Vrahouni ukrývají unesené děti. Daemon (vyslovuj dýmon) - Duše každého člověka je doprovázena zvířecím souputníkem. V dětství se daemoni mění a odrážejí tak neustále se proměňující dětskou duši. V dospělosti získá daemon definitivně podobu jednoho zvířete, které nejlépe reflektuje povahu jeho lidského souputníka. Prach - Mystické částečky, které se nejvíce koncentrují za polárním kruhem. Vrahouni - Posluhovači Všeobecné obětní rady, odpovídají za mizení dětí. Romuni - Kočovný kmen podobný cikánům, který kočuje na lodích. Oddělení - Proces oddělení člověka od jeho daemona. Magisterium - Rada tvořící jádro vlády v Lyřině světě. V současnosti upevňuje svoji kontrolu nad lidmi a ve snaze eliminovat svobodnou vůli vyhodnotí výzkumy Lorda Asriela jako herezi. Světla Severu (Aurora Borealis) - Bouře malých částeček a intenzivní solární záře tvořící světélkující radiaci za polárním kruhem. Lord Asriel věří, že Světla Severu zakrývají obrovské město na nebesích. Sever - Nádherné, rozmanité a nebezpečné místo, které je domovem obrněných medvědů, pohanů, čarodějnic a nespočtu dalších stvoření. Lord Asriel Prach a jiný svět vyfotografoval ze své předsunuté hlídky na Severu. Panserbjørne - Obrnění medvědi žijící v severní části Špicberk. I když nejsou považování za daemony, vytvářejí speciální brnění, které srovnávají s vlastními dušemi. Photogram - Druh fotografie

Alethiometer - Přístroj, který odpovídá pravdivě na otázky, které má v hlavě jeho uživatel. Anbarická energie - Druh elektrické energie používané v Lyřině světě. Bolvangar - Experimentální stanice na severu, kde Vrahouni ukrývají unesené děti. Daemon (vyslovuj dýmon) - Duše každého člověka je doprovázena zvířecím souputníkem. V dětství se daemoni mění a odrážejí tak neustále se proměňující dětskou duši. V dospělosti získá daemon definitivně podobu jednoho zvířete, které nejlépe reflektuje povahu jeho lidského souputníka. Prach - Mystické částečky, které se nejvíce koncentrují za polárním kruhem. Vrahouni - Posluhovači Všeobecné obětní rady, odpovídají za mizení dětí. Romuni - Kočovný kmen podobný cikánům, který kočuje na lodích. Oddělení - Proces oddělení člověka od jeho daemona. Magisterium - Rada tvořící jádro vlády v Lyřině světě. V současnosti upevňuje svoji kontrolu nad lidmi a ve snaze eliminovat svobodnou vůli vyhodnotí výzkumy Lorda Asriela jako herezi. Světla Severu (Aurora Borealis) - Bouře malých částeček a intenzivní solární záře tvořící světélkující radiaci za polárním kruhem. Lord Asriel věří, že Světla Severu zakrývají obrovské město na nebesích. Sever - Nádherné, rozmanité a nebezpečné místo, které je domovem obrněných medvědů, pohanů, čarodějnic a nespočtu dalších stvoření. Lord Asriel Prach a jiný svět vyfotografoval ze své předsunuté hlídky na Severu. Panserbjørne - Obrnění medvědi žijící v severní části Špicberk. I když nejsou považování za daemony, vytvářejí speciální brnění, které srovnávají s vlastními dušemi. Photogram - Druh fotografie Samojedi - Severští lovci, kteří unesou Lyru do Bolvangaru.

Alethiometer - Přístroj, který odpovídá pravdivě na otázky, které má v hlavě jeho uživatel. Anbarická energie - Druh elektrické energie používané v Lyřině světě. Bolvangar - Experimentální stanice na severu, kde Vrahouni ukrývají unesené děti. Daemon (vyslovuj dýmon) - Duše každého člověka je doprovázena zvířecím souputníkem. V dětství se daemoni mění a odrážejí tak neustále se proměňující dětskou duši. V dospělosti získá daemon definitivně podobu jednoho zvířete, které nejlépe reflektuje povahu jeho lidského souputníka. Prach - Mystické částečky, které se nejvíce koncentrují za polárním kruhem. Vrahouni - Posluhovači Všeobecné obětní rady, odpovídají za mizení dětí. Romuni - Kočovný kmen podobný cikánům, který kočuje na lodích. Oddělení - Proces oddělení člověka od jeho daemona. Magisterium - Rada tvořící jádro vlády v Lyřině světě. V současnosti upevňuje svoji kontrolu nad lidmi a ve snaze eliminovat svobodnou vůli vyhodnotí výzkumy Lorda Asriela jako herezi. Světla Severu (Aurora Borealis) - Bouře malých částeček a intenzivní solární záře tvořící světélkující radiaci za polárním kruhem. Lord Asriel věří, že Světla Severu zakrývají obrovské město na nebesích. Sever - Nádherné, rozmanité a nebezpečné místo, které je domovem obrněných medvědů, pohanů, čarodějnic a nespočtu dalších stvoření. Lord Asriel Prach a jiný svět vyfotografoval ze své předsunuté hlídky na Severu. Panserbjørne - Obrnění medvědi žijící v severní části Špicberk. I když nejsou považování za daemony, vytvářejí speciální brnění, které srovnávají s vlastními dušemi. Photogram - Druh fotografie Samojedi - Severští lovci, kteří unesou Lyru do Bolvangaru. Špiónské mušky - Mechanizovaný hmyz vytvořený kombinací robotů a zajatých duší. Špicberky - Chladný a drsný severský region obývaný obrněnými medvědy.

Alethiometer - Přístroj, který odpovídá pravdivě na otázky, které má v hlavě jeho uživatel. Anbarická energie - Druh elektrické energie používané v Lyřině světě. Bolvangar - Experimentální stanice na severu, kde Vrahouni ukrývají unesené děti. Daemon (vyslovuj dýmon) - Duše každého člověka je doprovázena zvířecím souputníkem. V dětství se daemoni mění a odrážejí tak neustále se proměňující dětskou duši. V dospělosti získá daemon definitivně podobu jednoho zvířete, které nejlépe reflektuje povahu jeho lidského souputníka. Prach - Mystické částečky, které se nejvíce koncentrují za polárním kruhem. Vrahouni - Posluhovači Všeobecné obětní rady, odpovídají za mizení dětí. Romuni - Kočovný kmen podobný cikánům, který kočuje na lodích. Oddělení - Proces oddělení člověka od jeho daemona. Magisterium - Rada tvořící jádro vlády v Lyřině světě. V současnosti upevňuje svoji kontrolu nad lidmi a ve snaze eliminovat svobodnou vůli vyhodnotí výzkumy Lorda Asriela jako herezi. Světla Severu (Aurora Borealis) - Bouře malých částeček a intenzivní solární záře tvořící světélkující radiaci za polárním kruhem. Lord Asriel věří, že Světla Severu zakrývají obrovské město na nebesích. Sever - Nádherné, rozmanité a nebezpečné místo, které je domovem obrněných medvědů, pohanů, čarodějnic a nespočtu dalších stvoření. Lord Asriel Prach a jiný svět vyfotografoval ze své předsunuté hlídky na Severu. Panserbjørne - Obrnění medvědi žijící v severní části Špicberk. I když nejsou považování za daemony, vytvářejí speciální brnění, které srovnávají s vlastními dušemi. Photogram - Druh fotografie Samojedi - Severští lovci, kteří unesou Lyru do Bolvangaru. Špiónské mušky - Mechanizovaný hmyz vytvořený kombinací robotů a zajatých duší. Špicberky - Chladný a drsný severský region obývaný obrněnými medvědy. Tataři - Bojovní lidé žijící na severu.

Alethiometer - Přístroj, který odpovídá pravdivě na otázky, které má v hlavě jeho uživatel. Anbarická energie - Druh elektrické energie používané v Lyřině světě. Bolvangar - Experimentální stanice na severu, kde Vrahouni ukrývají unesené děti. Daemon (vyslovuj dýmon) - Duše každého člověka je doprovázena zvířecím souputníkem. V dětství se daemoni mění a odrážejí tak neustále se proměňující dětskou duši. V dospělosti získá daemon definitivně podobu jednoho zvířete, které nejlépe reflektuje povahu jeho lidského souputníka. Prach - Mystické částečky, které se nejvíce koncentrují za polárním kruhem. Vrahouni - Posluhovači Všeobecné obětní rady, odpovídají za mizení dětí. Romuni - Kočovný kmen podobný cikánům, který kočuje na lodích. Oddělení - Proces oddělení člověka od jeho daemona. Magisterium - Rada tvořící jádro vlády v Lyřině světě. V současnosti upevňuje svoji kontrolu nad lidmi a ve snaze eliminovat svobodnou vůli vyhodnotí výzkumy Lorda Asriela jako herezi. Světla Severu (Aurora Borealis) - Bouře malých částeček a intenzivní solární záře tvořící světélkující radiaci za polárním kruhem. Lord Asriel věří, že Světla Severu zakrývají obrovské město na nebesích. Sever - Nádherné, rozmanité a nebezpečné místo, které je domovem obrněných medvědů, pohanů, čarodějnic a nespočtu dalších stvoření. Lord Asriel Prach a jiný svět vyfotografoval ze své předsunuté hlídky na Severu. Panserbjørne - Obrnění medvědi žijící v severní části Špicberk. I když nejsou považování za daemony, vytvářejí speciální brnění, které srovnávají s vlastními dušemi. Photogram - Druh fotografie Samojedi - Severští lovci, kteří unesou Lyru do Bolvangaru. Špiónské mušky - Mechanizovaný hmyz vytvořený kombinací robotů a zajatých duší. Špicberky - Chladný a drsný severský region obývaný obrněnými medvědy. Tataři - Bojovní lidé žijící na severu. Čarodějky - Ženy cestující vzduchem a žijící stovky let.

Alethiometer - Přístroj, který odpovídá pravdivě na otázky, které má v hlavě jeho uživatel. Anbarická energie - Druh elektrické energie používané v Lyřině světě. Bolvangar - Experimentální stanice na severu, kde Vrahouni ukrývají unesené děti. Daemon (vyslovuj dýmon) - Duše každého člověka je doprovázena zvířecím souputníkem. V dětství se daemoni mění a odrážejí tak neustále se proměňující dětskou duši. V dospělosti získá daemon definitivně podobu jednoho zvířete, které nejlépe reflektuje povahu jeho lidského souputníka. Prach - Mystické částečky, které se nejvíce koncentrují za polárním kruhem. Vrahouni - Posluhovači Všeobecné obětní rady, odpovídají za mizení dětí. Romuni - Kočovný kmen podobný cikánům, který kočuje na lodích. Oddělení - Proces oddělení člověka od jeho daemona. Magisterium - Rada tvořící jádro vlády v Lyřině světě. V současnosti upevňuje svoji kontrolu nad lidmi a ve snaze eliminovat svobodnou vůli vyhodnotí výzkumy Lorda Asriela jako herezi. Světla Severu (Aurora Borealis) - Bouře malých částeček a intenzivní solární záře tvořící světélkující radiaci za polárním kruhem. Lord Asriel věří, že Světla Severu zakrývají obrovské město na nebesích. Sever - Nádherné, rozmanité a nebezpečné místo, které je domovem obrněných medvědů, pohanů, čarodějnic a nespočtu dalších stvoření. Lord Asriel Prach a jiný svět vyfotografoval ze své předsunuté hlídky na Severu. Panserbjørne - Obrnění medvědi žijící v severní části Špicberk. I když nejsou považování za daemony, vytvářejí speciální brnění, které srovnávají s vlastními dušemi. Photogram - Druh fotografie Samojedi - Severští lovci, kteří unesou Lyru do Bolvangaru. Špiónské mušky - Mechanizovaný hmyz vytvořený kombinací robotů a zajatých duší. Špicberky - Chladný a drsný severský region obývaný obrněnými medvědy. Tataři - Bojovní lidé žijící na severu. Čarodějky - Ženy cestující vzduchem a žijící stovky let.

Před diváky se rozprostírá svět velké výtvarné fantazie, podívaná včetně působivě natočených digitálních triků. Je tu také krásná paní Coulterová (Nicole Kidmanová), trochu tajemně se tvářící lord Asriel v podání Daniela (Bond) Craiga, Eva Greenová coby létající divoženka. Herecké obsazení se zkrátka podařilo poskládat z velmi reprezentativních osobností, které sice nemají příliš co hrát, ale snímek výtečně vyzdobí. A malá Dakota Blue Richardsová je opravdu roztomilá a na roli uličnické a odvážné holčičky typově výborně sedí. Další pokračování je ohlášeno.

Před diváky se rozprostírá svět velké výtvarné fantazie, podívaná včetně působivě natočených digitálních triků. Je tu také krásná paní Coulterová (Nicole Kidmanová), trochu tajemně se tvářící lord Asriel v podání Daniela (Bond) Craiga, Eva Greenová coby létající divoženka. Herecké obsazení se zkrátka podařilo poskládat z velmi reprezentativních osobností, které sice nemají příliš co hrát, ale snímek výtečně vyzdobí. A malá Dakota Blue Richardsová je opravdu roztomilá a na roli uličnické a odvážné holčičky typově výborně sedí. Další pokračování je ohlášeno.

Před diváky se rozprostírá svět velké výtvarné fantazie, podívaná včetně působivě natočených digitálních triků. Je tu také krásná paní Coulterová (Nicole Kidmanová), trochu tajemně se tvářící lord Asriel v podání Daniela (Bond) Craiga, Eva Greenová coby létající divoženka. Herecké obsazení se zkrátka podařilo poskládat z velmi reprezentativních osobností, které sice nemají příliš co hrát, ale snímek výtečně vyzdobí. A malá Dakota Blue Richardsová je opravdu roztomilá a na roli uličnické a odvážné holčičky typově výborně sedí. Další pokračování je ohlášeno. Zlatý kompas, režie: Chris Weisz, Hrají: Dakota Blue Richardsová, Nicole Kidmanová, Daniel Craig a další

Před diváky se rozprostírá svět velké výtvarné fantazie, podívaná včetně působivě natočených digitálních triků. Je tu také krásná paní Coulterová (Nicole Kidmanová), trochu tajemně se tvářící lord Asriel v podání Daniela (Bond) Craiga, Eva Greenová coby létající divoženka. Herecké obsazení se zkrátka podařilo poskládat z velmi reprezentativních osobností, které sice nemají příliš co hrát, ale snímek výtečně vyzdobí. A malá Dakota Blue Richardsová je opravdu roztomilá a na roli uličnické a odvážné holčičky typově výborně sedí. Další pokračování je ohlášeno. Zlatý kompas, režie: Chris Weisz, Hrají: Dakota Blue Richardsová, Nicole Kidmanová, Daniel Craig a další

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám