Hlavní obsah

Tvůrčí energie utopená v diskotéce

Právo, Jaroslav Špulák

Australská zpěvačka Kylie Minogue je zpátky. Nyní již bez diskuzí, protože kromě alba X vydává také DVD White Diamond/Homecoming a oznámila termíny koncertního turné pro příští rok. Jeden z nich se týká Prahy. Do Sazka Areny dorazí 12. května.

Článek

Poté, co v minulých měsících vyhrála bezesporu těžký boj s rakovinou prsu, udělala to nejlepší, co mohla. Vrhla se do práce. Výsledkem toho je album, z něhož s prvním poslechem doslova hmatatelně vytékají životní energie a radost z tvorby.

Roztančená a přitom delikátní a dospělá Kylie počin přichystala s obrovským zaujetím. Byla to pro ní nesporně satisfakce za to, jak bojovala s nepřízní osudu. Není divu, že ji nedávno museli v nápadech a aktivitách brzdit ošetřující lékaři, kteří se domnívali, že příliš velký zápřah oslabený organismus zatím neunese.

Sex appeal a disko

Z celého alba je patrný sex appeal a erotický náboj, které lze příští rok očekávat jako součást chystané koncertní show, se kterou zpěvačka vyrazí do světa.

Úvodní singlovka 2 Hearts je pro většinu světových rozhlasových stanic klenotem, protože v ní tvůrci spojili vliv poslední tvorby Madonny, Britney Spears nebo Alison Goldfrapp, která miluje elektronika a má vokální charisma. Silná melodie, jasný zvuk – toť požadavky doby.

Kylie na desce X s radostí podlehla elektronice, umělým studiovým zvukům a tanečním rytmům. S tvůrčím týmem k ní přistoupili jako k alchymistickému dílu: je plná elektronických a rytmických zvuků, které stojí na úrovní tradičně nepříliš výrazného a tažného zpěvu. Někdy to až vypadá, že se písnička v množství zvuků dobrovolně topí (zvláště v první polovině desky), že se ztrácí její melodická energie. Chápejme to ale jako snahu dosíci pestrého zvuku.

Když totiž budeme řešit to, o co Kylie vždy šlo, tedy melodii, pochodíme. S rafinovaně naivním výrazem v hlase vyzpívává dobré autorské nápady (In My Arms, Stars). Je to jako na diskotéce v osmdesátých letech, kde šlo o totéž. Ostatně i zvuk alba je co do rejstříku trochu arachaický a utvrzuje posluchače v tom, ve kterých časech klíčilo vokalistčino hudební srdce.

Ovšem právě ve zvuku pramení největší problém desky. Je příliš plochý a zastaralý. Jestliže na desce snadno nalezneme energii v přístupu Kylie, ve zvuku ji nehledejme. Jako by tvůrci alba nechtěli, aby příliš rušilo. Proto jej zvukově uklohnili tak, že je dobré jako kulisa do klubů nebo restaurací, ne však jako relikvie moderního popu.

Lze tedy říci, že album X není zlé. Budeme-li na ně nahlížet s ohledem na to, co Kylie prožila, je dobré. Přihlédneme-li k tomu, že vzniklo jako hudební produkt, ne jako originální výpověď popové dámy, je průměrné.

Kylie Minogue: X, EMI, 45:18

Kylie Minogue: X, EMI, 45:18

Kylie Minogue: X, EMI, 45:18

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám