Hlavní obsah

Nigel Kennedy i Wayne Shorter hvězdami Pražského jara

Právo, vla

Dle tradice posledních let začal 12. prosince předprodej lístků na 63. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Podle sdělení organizátorů na středeční tiskovce je již téměř vyprodán zahajovací koncert 12. května 2008, stejně jako jeho opakování druhý den.

Článek

Cti zahájit festival se dostane Brněnské filharmonii s Petrem Altrichterem, zakončovat bude 4. 6. Festivalový orchestr z Budapešti s Ivánem Fischerem a klavíristou Andrásem Schiffem.

Připravovaný ročník se sice nevztahuje k žádnému výročí, ale dramaturgická nabídka bude opět bohatá. „Přivezeme velké orchestry – Petrohradskou filharmonii, BBC Orchestra s Jiřím Bělohlávkem či další britský Hallé Orchestra,“ oznámil hlavní dramaturg Antonín Matzner.

Přijede i Slovenská filharmonie, podařilo se zajistit hostování hned několika hvězdných pianistů Alfreda Bredela, Rudolfa Buchbindera či našeho Ivana Moravce.

„Jsme pyšní i na účast pěveckých hvězd,“ dodal Matzner. Do Prahy se totiž vrátí k pěveckému gala sopranistka Edita Gruberová a naše mezzosopranistka Dagmar Pecková přednese koncertně Schönbergovu jednoaktovou operu Očekávání.

„Je to sice psané pro soprán, ale já se pěveckých oborů moc nedržím a ráda zasahuji i do sopránových rolí, když mne ta role osloví,“ komentovala své obsazení Pecková.

Wayne Shorter v Lucerně 

Ctitele mezižánrových přesahů uspokojí účast amerického jazzového saxofonisty Waynea Shortera a jeho kvartetu v Lucerně, konečně se Praha dočká vystoupení mladého excentrického britského houslisty Nigela Kennedyho. „Trvalo nám několik let než se nám podařilo ho získat. Přijede s komorním orchestrem z Varšavy, aby zahrál hned dva koncerty Beethovena a Mozarta,“ uvedl ředitel festivalu Roman Bělor.„Naposledy, když jsem ho viděl, hrál v pohorkách,“ dodal s ůsměvem Bělor.

Festival doplní jako pokaždé soutěž, která bude mít jubilejní 60. ročník a bude se soutěžit v hobojích a klarinetech. Česká televize připravuje přenos tří koncertů – kromě zahajovacího a závěrečného uvidíme i koncert Pražských symfoniků FOK s Jiřím Koutem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám