Hlavní obsah

Rowlingová představila pohádky, které nikdy nevydá

Novinky, BBC, Stanislav Dvořák

Slavná autorka Harryho Pottera J.K. Rowlingová představila v Londýně své pohádky nazvané Tales Of Beedle The Bard. Rowlingová vytvořila jen sedm ručně psaných a ilustrovaných kopií a jedna z nich bude později vydražena ve prospěch charity.

Článek

Zbylé kopie chce spisovatelka věnovat lidem, kteří se podíleli na vydávání potterovských příběhů. K běžnému vydání pohádek prý nikdy nedojde. Očekává se, že jeden svazek by na aukci mohl vynést až 50 000 liber (přes 1,8 miliónu korun).

Autorka opatřila svazky vázané v kůži i věnováním, ve kterém píše: "Šest z těchto knih bylo darováno těm, kteří byli nejtěsněji spojeni s knížkami o Harrym Potterovi v posledních sedmnácti letech."

Pohádkové příběhy v nich obsažené hrály důležitou roli v sedmém dílu ságy o Harrym Potterovi, obsahovaly totiž rady pro boj s Lordem Voldemortem.

Další knihy o Potterovi už Rowlingová nepíše, ačkoliv jí čaroděj přinesl pohádkové bohatství (podle odhadů asi 720 miliónů euro). Začátkem srpna přes své právníky zakázala šíření amatérského českého překladu své poslední knihy Harry Potter And The Deathly Hallows. Oficiální český překlad nového Pottera se má objevit v knihkupectvích až po Vánocích.

Reklama

Související témata:

Související články

Potter by vánoční trh obohatil

Vydání románu Harry Potter a relikvie smrti v českém překladu ještě do Vánoc by neznamenalo kolaps prodeje, jak se někteří obávají. Od  5. prosince...

Výběr článků

Načítám