Hlavní obsah

Dejvické divadlo slaví 15 let

Právo, rh

Jedna z předních domácích scén, Dejvické divadlo v Praze oslaví v pátek patnáct let trvání. Poprvé se sice otevřelo již 14. října 1992, ale teprve od prosince začalo hrát pravidelně.

Článek

Slavnostní večer, který se v pátek uskuteční, zahájí vernisáž výtvarnice Tanii Stránské Plakáty, koláže, kresby, grafika… mapující patnáctiletou historii. Hlavním bodem programu bude křest DVD nosiče s názvem DD–07. Součástí vůbec prvního multimediálního nosiče, který divadlo vydává, je padesátiminutový dokumentární film režiséra Ondřeje Kepky Den v DD, který bude mít premiéru v rámci večera.

Film nahlíží do běžného pracovního dne dejvické scény od ranní porady po večerní představení formou rozhovorů, šotů ze zákulisí a to od ředitelky až po jevištní techniku. Samozřejmě nechybí herecké hvězdy jako Ivan Trojan, Martin Myšička, Jaroslav Plesl, Klára Melíšková, Simona Babčáková, Lenka Krobotová a především umělecký šéf Miroslav Krobot. Na nosiči je i CDrom se spoustou údajů o DD, reflexe z pera renomovaných kritiků, ukázky z deseti inscenací, fotografie Hynka Glose, rozhovory a další bonusy.

V rámci oslav uspořádá DD 18. prosince projekci televizního záznamu inscenace Revizor s Ivanem Trojanem v roli Hejtmana. Postupně chystá projekce všech televizních záznamů svých inscenací.

Nejbližší premiérou bude Krobotova dramatizace Dostojevského Idiota v lednu 2008. Na jaře by si měl divadelní debut odbýt David Ondříček. Novou hru Dračí doupě napsal pro DD Viliam Klimáček, dramaturgie pracuje na textech s Markem Epsteinem a Petrem Šabachem. „Soubor DD je stabilní, perspektivní, žádné velké změny se nechystají,“ řekl Krobot na tiskové konferenci. „Máme radost, že o Dejvické divadlo je zájem jak mezi herci, tak i dramatiky a hlavně diváky.“  

Reklama

Výběr článků

Načítám