Hlavní obsah

Quo vadis, výtvarná Ameriko?

Právo, Peter Kováč

Galerie Rudolfinum v centru Prahy nabízí divákům přehlídku mladého amerického umění pod názvem Uncertain States of America. Výstava měla svoji premiéru v Muzeu moderního umění v Oslo (v říjnu 2005) a poté se stala putovní expozicí, která z Prahy míří do Pekingu.

Foto: Právo

Matthew Day Jackson, Eleanor 2005

Článek

Zvláštností je, že exponáty i výtvarníky vybírali kurátoři z Evropy Daniel Birnbaum, Hans Ulrich Obrist a Gunnar B. Kvaran, čímž by měl být zajištěn objektivnější pohled z naší strany oceánu.

Jak organizátoři tvrdí, výstava představuje zhuštěnou kompilaci nejnovějších směrů vývoje malby, sochařství, videoartu a dalších uměleckých forem, s nimiž pracuje nová generace amerických umělců. Soubor je výsledkem rozsáhlého dvouletého výzkumného projektu kurátorů, kteří navštívili více než 500 ateliérů v celých Spojených státech a shromáždili téměř 2 tisíce složek dokumentace o mladých umělcích. Mnohé z toho je publikováno v katalogu, ke kterému Galerie Rudolfinum přiřadila jako přílohu české překlady všech textů.

„V době,kdy je oficiální politická kultura Spojených států vnímána na druhém břehu Atlantiku s výraznou skepsí, je důležité si připomenout komplexnost a zároveň různorodost americké umělecké scény. Uncertain States of America nejsou jen nejisté, jsou především různé,“ říkají o svém záměru autoři.

Pokud je pohled objektivní, pak se zdá, že současné umění USA je někde v pozici Říše římské před jejím pádem. Jako v době císaře Nerona se tu sází na kurióznosti, výstřednosti, erotické bizarnosti, snahu zaujmout média a v mnohém se těží z toho, co tu už kdysi bylo. Tak jako římští umělci čerpali formy z osvědčené řecké antiky, podobně současní mladí Američané těží z tradice pop-artu a dalších směrů 50.–70. let.

Mnohem atraktivnější jsou výstavy nových „barbarů“ – Číňanů, kteří expandují do světových výstavních síní a na mezinárodní bienále. U nich divák daleko více tuší, že velmi dobře vědí, proč umění dělají a jaké jim ve světě myšlení a estetických forem otevírá nové obzory. Současní Američani jsou proti nim načichlí Hollywoodem. Chtěli by být „independent“, ale rádi by už patřili k „establishmentu“.

Uncertain States of America, Americké umění ve třetím tisíciletí

Uncertain States of America, Americké umění ve třetím tisíciletíGalerie Rudolfinum, Praha Do 24. února, denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin.

Vstupné 120 Kč, snížené 60 Kč

Text k obr:

Matthew Day Jackson, Eleanor 2005, ze současné výstavy v Rudolfinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám