Hlavní obsah

Za atomový hřib na ČT cena Národní galerie

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Skupina Ztohoven se letos v červnu postarala svým pirátským vysíláním na České televizi o mediální poprask. O to větší překvapení způsobila ve čtvrtek svým rozhodnutím Národní galerie v Praze. Vítězem prvního ročníku Ceny NG 333 a Skupiny ČEZ se stala právě tato skupina.

Článek

Ocenění pro mladé umělce do 33 let spojené s finanční částnou 333 tisíc korun dostala za projekt Mediální realita.

Porazila tak deset finalistů. Akci, kdy skupina v přímém přenosu nabourala vysílání ranní meteorologické relace z Krkonoš, kam propašovala obrázem fiktivního atomového výbuchu, provázela panika (za necelou minutu to vidělo podle údajů ČT 45 tisíc diváků), následnoval skandál, hrozba miliónové pokuty pro Českou televizi, masivní mediální diskuse i trestní oznámení za šíření poplašné zprávy.

V rozhovoru pro Právo jeden z členů skupiny dříve řekl, že se inspirovali Rumburakem, „který chtěl skrze televizní studio ovlivňovat děti. Takové ambice my ale nemáme, to už dělají jiní. “ A důvod pirátského vysílání popsal takto: „Média, a skrze ně firmy a politici, nás stále manipulují. Zvlášť televize mají ohromný vliv a my jsme chtěli vyzkoušet, jak lidé zareagují. Atomový výbuch je něco, co lidskou pozornost zaujme.“

Skupina chce zůstat anonymní, cenu nepřevzala

„To, co jsme udělali legitimizuje skupinu Ztohoven, i tuto cenu. Národní galerie je otevřena všem přístupům ve světě umění,“ řekl ve čtvrtek ředitel NG a jeden z porotců Milan Knížák.

Záběr jaderného výbuchu odvysílaný na programu ČT 2

Členové skupiny si kvůli zachování anonymity cenu ve Veletržním paláci nepřevzali. Zastupoval je jejich právník Jan Hrazdira. „Ceny si nesmírně váží. Já myslím, že vtipně podtrhuje paradox, že v kontextu s uměleckým konceptem, jsou na jedné straně trestně stíháni, na straně druhé pak oceňováni,“ řekl Právu Hrazdira.

Podle předsedy poroty Tomáše Vlčka byla rozhodnutí jednoznačné. Projekt Mediální realita ocenila porota za to, že vstupuje do veřejného prostoru a ovlivňuje jej. Knížák pak doplnil, že tímto rozhodnutím porotci nastolili morální parametry oproti kriminalizujícím.

Vyjádření Ztohoven k projektu Mediální realita

Dne 17. 06. 2007 napadla mediální prostor, prostor televize. Narušila ho, zpochybnila jeho pravdivost, uvěřitelnost. Upozornila na možnou záměnu mediálního obrazu světa za svět jako takový, reálný. Je vše, co denně vidíme na obrazovkách televizí pravdou, realitou? Je věc, co je nám médii, novinami, televizí, internetem za pravdu předkládáno, opravdu pravdou?

Tuto myšlenku má náš projekt uvést, připomenout. Věříme, že i svobodný prostor veřejnoprávní televize takovouto akci a tedy i své vlastní zpochybnění snese, bude apelem pro budoucnost a připomínkou médiím pravdu dále presentovat. Díky za svobodná média, svobodný prostor pro společnost."

Výstava prací finalistů začíná v pátek ve Veletržním paláci v Praze a pokračuje do 24.2.2008.

Reklama

Výběr článků

Načítám