Hlavní obsah

Bittová a Kelarová si vyzkouší jazz

Novinky, Stanislav Dvořák

Poměrně neobvyklý koncert čeká 5. ledna návštěvníky velkého sálu pražské Lucerny. V rámci benefičního večera si sestry Iva Bittová a Ida Kelarová vyzkouší jazzové standardy.

Článek

„Jedná se o exkluzivní jedinečnou hudební událost dvou předních osobností české hudby s mezinárodním renomé. Sestry Ida a Iva se poprvé sejdou na společném koncertě, kde budou zpívat výhradně klasické jazzové standardy za doprovodu předních českých a slovenských jazzmanů," říká producent koncertu Peter Serge Butko.

„Koncert bude připomínkou zlatých časů Lucerny, celý je noblesně laděný do stylu retro. Inspirovali jsme se velkými jazzovými koncerty, jaké se pořádali v 50. a 60. letech minulého století v Americe. Tomu je přizpůsobená i stavba scény, světelná a hudební režie koncertu," dodává.

Bittová a Kelarová se pokusí některé balady i swingové skladby podat jako duety.

Speciálním hostem bude přední kontrabasista George Mraz z New Yorku a kapelníkem Ondrej Krajňák, absolvent Berklee College v USA. K nim se bude přidávat smyčcové kvarteto, vokální trio a vystoupí také Desiderius Dužda (ex Kale), David Dorůžka, Radovan Tariška, Július Baroš, Miloš Dvořáček a jazzová zpěvačka Miriam Bayle.

Bittová patří k hudebnicím s neuvěřitelně širokým záběrem, zanícení pro domácí lidovky vyvažuje vážnou hudbou, výlety do world music a natočila i jedno kontroverzně přijaté elektronické taneční album. V poslední době spolupracovala třeba se slovenským skladatelem Vladimírem Godárem (deska Mater) nebo s americkým souborem Bang On A Can All Stars, s nímž nahrála album Elida.

Kelarová je uznávanou zpěvačkou a pedagožkou. Věnuje se hlavně romské hudbě. Řadu let žila v zahraničí a po svém návratu založila v Bystrém na Českomoravské vysočině Mezinárodní školu pro lidský hlas.       

Výtěžek koncertu bude věnován občanskému sdružení MIRET, které se věnuje muzickému vzdělávání talentované romské mládeže. Předprodej vstupenek v síti TicketPro.

Reklama

Výběr článků

Načítám