Hlavní obsah

Od Cream po nové tisíciletí

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod sebevědomým názvem Complete Clapton vychází dvojCD nabité 36 hity jednoho z nejslavnějších kytaristů historie, Erika Claptona. Začíná érou Cream a končí v současnosti.

Článek

S výjimkou krátkého období Yardbirds a Bluesbreakers pokrývá výběr Complete Clapton celý život geniálního pana Slowhanda. První tracky I Feel Free, Sunshine of Your Love a White Room připomínají první "superskupinu" Cream, která se nedávno znovu připomněla živým vystoupením a vydáním DVD.

Přes další formace Derek & The Dominos a Blind Faith přechází k 70. létům a 80. létům, kdy přišly Claptonovy sólové desky s hity jako Wonderful Tonight a přes neméně slavné akustické obdodí 90. let (Tears in Heaven) zasahuje až do nového tisíciletí. 

Claptonovo dosud nejobsáhlejší "best of" je ideální pro začínající posluchače, kteří ještě nemají hromady řadových alb a chtěli by toho mít od Claptona co nejvíce za rozumnou cenu.     

Eric Clapton

Eric Clapton se narodil v anglickém Ripley 30. dubna 1945 šestnáctileté matce. Vychovávala ho babička, která mu také koupila první kytaru. Od dětství ho fascinovalo černošské blues a v jeho tvorbě zůstalo celý život, i když později získalo popovější zvuk. Roku 1963 přišel Clapton do první kapely Yardbirds, pak krátce hrál s Bluesbreakers a roku 1966 zakládá skupinu Cream, často označovanou jako první rocková "superskupina". V sedmdesátých letech krátce působí s formací Derek and the Dominoes a pak vydává úspěšné sólové desky. Dnes dvaašedesátiletý Clapton je rozvedený a má dceru Ruth, jeho syn Conor zemřel nešťastnou náhodou v roce 1991. V roce 2006 Clapton poprvé v historii koncertoval v Praze.

Eric Clapton: Complete Clapton, Polydor 2007 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám