Hlavní obsah

Čaroděj ze země Oz jako temná fantasy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovy jako "temná", "postmoderní" a "retro-furutistická" popisují novináři novou adaptaci jednoho z nejslavnějších amerických filmů v historii, Čaroděje ze země Oz. Šestihodinový miniseriál Tin Man uvedl v Americe Sci-Fi Channel.

Článek

Původní Čaroděj ze země Oz pochází z roku 1939. Odehrával se v nevinně dětských kulisách a hlavní roli tehdy zářila Judy Garlandová. I další postavičky (strašák,  plecháč, lev) byly poměrně roztomilé. Podle několika anket v Americe jde o "nejlepší rodinný film všech dob." Film proslavila také písnička Over the Rainbow.

V nové verzi je vše jinak. Postavy jen vzdáleně připomínají předlohu a získaly jakousi pochmurnou sci-fi vizáž. "Je to postmoderní, spíše jako Indiana Jones než pohádka," míní Zooey Deschanelová, představitelka DG. Její postava číšnice jezdící na motorce má být postmoderní Dorotkou.

Seriál je založen na stejné knize (The Wonderful Wizard of Oz) jako první film, ale  nejde o muzikál, spíše o fantasy založenou na nejmodernějších počítačových kouzlech.

"Kniha byla napsána v roce 1900 a její příběh stále žije," pochvaluje si jeden z producentů, Robert Halmi Sr. "Tin Man je trochu temnější. Musíte mluvit jiným jazykem, když chcete udělat klasiku srozumitelnou pro dnešní mladé lidi," míní Halmi. 

Stejně jako Dorotka i DG je v Tin Manovi nasáta kouzleným tornádem a dostane se do fantasy světa, kde se o sebe musí postarat a dospěje. Postavy, které přitom potká, ale moc pohádkově nepůsobí. V seriálu hraje také Alan Cumming, Raoul Trujillo a Blu Mankuma. Zlou čarodějnici ztvárnila Kathleen Robertsonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám