Hlavní obsah

Kantůrková s filozofem o démonech nečasu

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Démoni nečasu pojmenovala Eva Kantůrková literární deník navazující na předcházející tituly věnované Robertu Nečasovi. Ze svého osobního protivníka, ze vzoru zrádného jednání se stal postupem času spoluvypravěč vlastních zážitků a postřehů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Spisovatelka Eva Kantůrková

Článek

V této próze přímo jeden z hrdinů a čtenář znalý autorčina života ví, že do určité míry její druhé já. Od prvních stránek je Nečasovým partnerem štětinatý filozof, guru generace, rádce a otcovský přítel, jehož Kantůrková pojmenovala Zpovědnice. Právě se Zpovědnicí se Nečas vrací do let po druhé světové válce, prožívá s ním naděje společenského snu i bolest z jeho reality. A nakonec i spolupráci v disentu, ve společenství lidí vykazovaných v sedmdesátých a osmdesátých letech na okraj.

Nečas i Zpovědnice se vracejí do doby, kdy filozof určoval modely chování svým žákům, a Nečas mu připomíná partnerské vztahy jeho i své vlastní. O věrnost lásce,  třeba nemanželské, tu často jde. Mnohokrát si připomínají tváře i těla, situace, do nichž se člověk dostane kouzlem i pomíjivostí chvíle a citu. Možná že o tom pojednává téma knihy především.

„Pružnost“ milostného zaujetí je stavěna do protikladu zásadám, o kterých už ve třicátých letech minulého století přemýšlel zakladatel analytické pychologie Carl Gustav Jung v souvislosti s čínskými zásadami I-ťingu a výkladu čar hexagramu. „Mějte před sebou jasný cíl… Buďte připaveni zprudka přejít na zcela nový zpsůob života… Nepřestat během kritických či klíčových období lpět na vlastních ideálech a nebrat v potaz okolní dění je vyčeprávající… Budete-li při svém postupu vzhůru přehlížet vlastní základy, ztratíte stabilitu a nic se vám nepodaří…“ Je jich víc.

Dialogy Nečase se Zpovědnicí, který v mnohém připomene osud i kritického ducha Karla Kosíka, doplňuje ještě vypravěč. Scenárista a režisér v jedné osobě, který situace jejich setkávání vidí optikou filmaře. Kantůrková hledá svůj styl. Z komentovaných reportážních zážitků v Památníku o zákrutách české politiky a hodnotách lidského společenství se stále víc vydává cestou fabulované literatury. Kdo zná její osudy i názory, získává při čtení prémii.

Eva Kantůrková: Démoni nečasu Baronet, 279 stran 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám