Hlavní obsah

Snímek Once horkým kandidátem na oscarové nominace

Do oznámení užších nominací na ceny americké filmové akademie zbývá jen sedm týdnů a není proto divu, že se filmoví experti předhánějí v tipech, kdo bude mezi šťastlivci, kteří se v únoru zúčastní klání o nejprestižnější filmové ocenění světa. Filmem, který je tipem hned v několika kategoriích, je i irský snímek Once, v němž jednu z hlavních rolí hraje česká zpěvačka a pianistka Markéta Irglová.

Článek

Už teď je ale jasné, že i kdyby nízkorozpočtový snímek, jehož popularitu nastartovalo letos v lednu udělení ceny diváků na největším festivalu nezávislých filmů na světě Sundance v americkém Utahu, na Oscarech nezabodoval, pro filmaře, herce i amerického distributora Fox Searchlight znamená obrovský a nečekaný úspěch.

Snímek už od května, kdy vstoupil do kin, vydělal celkem 13,7 miliónu dolarů (245 miliónů Kč), z toho jen v USA 9,4 miliónu (168,1 miliónu Kč). Vzhledem k nákladům to znamená, že se investované peníze vrátily jednadevadesátkrát. Once se tak zařadil na 13. místo žebříčku celosvětově nejvýdělečnějších filmů z hlediska vložených investic, který vede snímek Záhada Blair Witch s rozpočtem 35 000 dolarů a výdělkem přes 248 miliónů dolarů. Aby se dostal do první desítky, musel by překročit hranici 15,5 miliónu dolarů, což vzhledem k rostoucím výdělkům není meta nepřekonatelná.

Filmoví odborníci tipují, že Once by mohl bojovat o Oscara v kategoriích nejlepší film, režie, původní scénář, píseň a možná i v kategorii nejlepší herečka v hlavní, respektive ve vedlejší roli. To potvrzuje i ředitelka marketingu distribuční společnosti Fox Searchlight Nancy Utleyová. Podle ní má film největší šance na nominace v kategorii nejlepší píseň, a to díky své titulní skladbě Falling Slowly či písni If You Want Me.

"Mluví se ale také o tom, že snímek bude nominován v kategorii nejlepší scénář a nejlepší film," říká Utleyová. "A Markéta Irglová už se objevila na tolika seznamech tipujících ocenění za nejlepší ženský herecký výkon...," dodává.

Film se silným srdcem 

Tyto odhady potvrzuje i server Awardsdaily.com (dříve Oscarwatch.com), podle něhož má film opravdu velké šance být nominován a možná i získat Oscara za nejkrásnější píseň. Baladě Falling Slowly dává větší šance než písni Come So Far z muzikálu Hairspray či skladbě Society ze snímku Seana Penna Útěk do divočiny, k němuž složil hudbu zpěvák rockové kapely Pearl Jam Eddie Vedder. Šance na užší nominační výběr snímku v této kategorii dal v nedávných přehledech například i britský list The Guardian.

Podle Sashi Stoneové z Awardsdaily.com, by se Once mohl dostat i do pětice filmů, které budou soutěžit o titul nejlepší snímek. Film má opravdu silné, tlukoucí srdce a to je jedna z věcí, která porotce dostává, říká Stoneová. "Vybrat film jako je tenhle ukazuje porotu v dobrém světle, protože je tak originální," dodává.

Americký list Salt Lake Tribune v listopadu tipoval, že by se Irglová mohla dostat i mezi herečky nominované za nejlepší výkon v hlavní roli, hollywoodský server Movie City News zase napsal, že by se Češka mohla ucházet o ocenění v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli.

Podle renomovaného uměleckého serveru Metacritics.com je Once na základě hodnocení 34 recenzí třetím nejoceňovanějším filmem, který v současnosti běží v amerických kinech, a to hned za thrillerem Tahle země není pro starý bratří Coenových.

Co se však týče jasných tipů na vítěze oscarového klání, zůstávají filmoví odborníci opatrní. Přestože sázka na vítěze je každoročně hodně nejistá, letos prý ani nemá cenu zkoušet hádat. "Je to jako jatka, jako když se spousta lidí nacpe do výtahu a nikdo z něj nechce vystoupit," přirovnává nynější "sázkařskou" situaci okolo laureátů Oscarů James Schamus z marketingového oddělení společnosti Focus Features, jež je odnoží firmy Universal Pictures. "Chce se vám říct: Proboha, vystupte! Ale nikdo to stejně neudělá," povzdychne si.

Nominace na ceny americké Akademie filmových umění a věd budou letos v Los Angeles vyhlášeny 22. ledna. Slavnostní večer a předávání Oscarů se bude konat v neděli 24. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám