Hlavní obsah

Turnerovu cenu obdržel Mark Wallinger

Turnerovu cenu, udělovanou za nejlepší moderní výtvarné dílo, v pondělí v Liverpoolu získal osmačtyřicetiletý britský umělec Mark Wallinger. Porota jeho protiválečnou instalaci s názvem State Britain ocenila s tím, že dokumentuje "jedinečnou schopnost umění angažovat se v současných politických problémech" a podařilo se jí "sdělit těžko přijatelnou politickou pravdu".

Foto: Phil Noble, Reuters

Vítěz Mark Wallinger

Článek

Kontroverzní cena, jež si vysloužila specifické postavení vzhledem k tomu, že se snaží často oceňovat díla, která mnoho lidí šokují, je spojena s finanční odměnou 25 000 liber (924 000 Kč). V minulosti zvítězila u porotců díla z mrtvých zvířat, na hranici pornografie, ze sloního trusu nebo jen rozházená postel umělkyně.

Wallinger do galerie instaloval reprodukci plakátů a protiválečných nápisů mírového aktivisty Briana Hawa, který se od roku 2001 několikrát utábořil před britským parlamentem, aby zde protestoval proti invazi do Iráku.

Ačkoli díla umělců nominovaných na Turnerovu cenu pokaždé vzbuzují debatu na téma "je toto ještě umění?", výstava oceněného umělce, která se každoročně koná v galerii Tate Britain, přitáhne vždy desítky tisíc diváků. Jen od října do dnešního dne vidělo díla letošních nominovaných už na 45 000 lidí. Výstava potrvá v Tate Britain do 6. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám