Hlavní obsah

Ve filmu Odcházení bude hrát Václav Havel

Právo, Věra Míšková

Nejnovější divadelní hra Václava Havla Odcházení, jejíž premiéra se chystá na závěr sezóny 2007/2008, bude mít i filmovou podobu. Právu to potvrdila producentka Olga Kelymanová, která chystá natáčení na léto příštího roku.

Článek

„Oslovil mě režisér Jaroslav Brabec, s nímž připravuji výstavu jeho portrétních fotografií výtvarných umělců do brněnského Domu Pánů z Kunštátu, a pro mě byla čest se projektu ujmout. V tuto chvíli už mám několik investorů, vše je v plných přípravách,“ řekla Kelymanová, jejíž společnost OKM Film připravuje Odcházení do kin na počátek roku 2009.

Režisér Jaroslav Brabec Právu řekl, že oslovení Olgy Kelymanové vyplynulo z jejich dosavadní spolupráce. „Nemá sice s filmem tolik zkušeností jako někteří jiní producenti, ale zato z vlastní zkušenosti vím, jak poctivě a s plným nasazením se staví k věcem, které produkuje, ať je to moje výstava nebo projekt Země krásná, neznámá,“ řekl tvůrce filmů Krvavý román, Kuře melancholik či seriálu Hraběnky.

Natočit Odcházení ho napadlo letos v létě. „Po dlouhé době jsem se setkal s Dagmar Havlovou, a když mi vyprávěla o připravovaném představení, měl jsem pocit, že by to byla látka pro film, dokonce přesně taková, jakou si představuji. Když jsem si pak hru přečetl, jen jsem se v tom utvrdil,“ řekl režisér.

„Nebude to přepis divadelního představení, ale ryzí film se vším všudy. Jsem nesmírně potěšen, s jakým elánem a milou vstřícností se k mému nápadu staví Václav Havel.

Na první verzi filmového scénáře pracoval i během dovolené a dokonce slíbil hereckou účast. Jinak ještě nemohu o obsazení mluvit, protože ještě nejsou podepsány smlouvy, ale jsem již domluven s dalšími tvůrci. Za kameru se postaví Vladimír Smutný, o kostýmy se postará Theodor Pištěk, o výpravu Bořek Šípek, hudbu složí Michael Kocáb. Ten dokonce na mou nabídku odpověděl, že kdyby mu tohle uteklo, skočí z mostu,“ dodal s úsměvem Brabec.

Reklama

Výběr článků

Načítám