Hlavní obsah

I česká skupina může mít zvuk New Yorku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec zoufalství na domácí funk-jazz-rapové scéně! Konečně se objevila česká skupina, která nezní moc česky a o tzv. černé muzice jen nežvaní. Jmenuje se Navigators.

Foto: Sony BMG, Novinky

Navigators: Sky Travellin

Článek

Při poslechu alba Sky Travellin by málokoho napadlo, že jde o počin téměř neznámé české kapely, která vznikla předloni. Jejich vychytaný zvuk byste nejspíše lokalizovali do Londýna, případně do New Yorku (kapela se na svých stránkách chlubí, že na nahrávce skutečně pracovala ve studiu Sterling Sound v New Yorku).

Výsledek připomíná třeba Fun Lovin Criminals, acid-jazzové Galliano, Jamiroquai a spoustu dalších zahraničních hvězd. Vše je založeno na nespěchající houpavé base a uklidňujícím kuňkání kláves. K tomu se pak přídává kytara, dva dívčí vokály a rapper, nikoliv zuřivě „eminemovský“, ale rapper  pohodář (viz Fun Lovin Criminals).

Zkrátka precizní směs soulu, funku a hip-hopu s umírněnými jazzovými výlety kláves a dechové sekce. Na rozdíl od českých funkových polobohů Monkey Business nemají Navigators takový tah na refrén a klidně si pohrávají s „jazzy“ náladami v delších skladbách. Jde jim to výtečně. Pokud tohle nebude vyhlášeno objevem roku, jdu si koupit plakát Ewy Farné a brokovnici a volím řešení Hemingway.

Navigators: Sky Travellin, Sony BMG 2007

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám