Hlavní obsah

Oldfield nahrál stoprocentní Zvony

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnější nahrávka anglického multiinstrumentalisty a skladatele Mika Oldfielda vyšla v roce 1973 pod názvem Tubular Bells. Tehdy dvacetiletý hudebník v ní proměnil ve skutečnost všechny nápady, které se mu v době zrání honily hlavou. Vytvořil kolosální dílo a hudební veřejnost se dodnes shoduje na tom, že se mu je nikdy nepodařilo překonat.

Článek

Původní verze Tubular Bells vznikla v roce 1972 během jednoho týdne. Ani tenkrát nebylo reálné nahrát za takovou chvíli dokonalé album a Oldfield měl dlouhou dobu po jeho vydání nutkání některé nepřesné pasáže upravit. Kolekce byla ale nesmírně úspěšná a nahrávací smlouva se společností Virgin Records jakékoli úpravy zapovídala. Dojít k nim mohlo teprve po třiceti letech.

Oldfield se několikrát pokusil na úspěšnou prvotinu navázat. Ve dvaadevadesátém vydal Tubular Bells II, o šest let později Tubular Bells III a v roce 2000 The Millennium Bell. Ani jeden z těch pokusů nebyl úspěšný, původní "Zvony" zůstaly nepřekonatelné. Jenže těch chyb! Tvůrce přiznal, že při poslechu desky mnohokrát trpěl, a proto se rozhodl nahrát původní verzi znovu.

Na čerstvé desce Tubular Bells 2003 sáhl především po technologických vymoženostech a zvukových možnostech současnosti Ve studiu si dopřál dostatek času a původní materiál nahrál přesně tak, jak vyhlížel před třiceti lety. "Neudělal jsem jedinou aranžérskou změnu, nepoupravil nejmenší úsek," tvrdí autor. "Nová nahrávka vznikla zejména kvůli mě samému, nikoli z lásky k posluchačům".

Z dnešního globálního vnímání hudby jako čehosi spotřebního může uvedená aktivita a Tubular Bells jako umělecké dílo působit poněkud archaicky. Je třeba si ovšem uvědomit, že začátek sedmdesátých let přál art rocku, vnímání hudby jako čehosi monstrózního. Oldfieldův počin je změť pocitů v hudebních motivech. Osciluje mezi klenutými pasážemi a etnickými názvuky, jen málo používá hlas.

Z kolekce dýchá autorova sebekázeň spojená s nadhledem padesátníka. Přidejme ještě fakt, že na ní nenajdeme chybičku a že se Oldfield zapřísáhl, že už další Zvony nahrávat nebude, a berme ji jako stoprocentně dokončenou.

Mike Oldfield: Tubular Bells 2003, Warner Music, 48:33

Reklama

Související články

Mike Oldfield ve stínu Tubular Bells

Třicet let letos oslavilo nejslavnější album Mika Oldfielda Tubular Bells, které je nejprodávanější instrumentální deskou všech dob - koupilo si ji 16 miliónů...

Výběr článků

Načítám