Hlavní obsah

Chyťte doktora: Zvesela do gynekologické ordinace

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední ze série podzimní nadílky nových českých komedií Chyťte doktora (předtím Poslední plavky a Crash Road) je z těch tří nejpodařenější. To je ta lepší část zprávy. Ta horší je, že jde o klasický případ jednookého mezi slepými.

Článek

Ač máme před sebou režijní a scenáristický debut Martina Dolenského v oboru celovečerní hrané tvorby, žádné zrození originálního komediografa se nekoná, jen představení docela zručného absolventa filmové školy. Nelze celkem pochybovat, že se předem podíval na velké množství českých komedií, pohříchu většinou zhruba třicet let starých, okoukal, jak se „to“ tenkrát dělalo a pokusil se to udělat podobně.

Vzhledem k tomu, že mu nešlo o žádnou generační výpověď, ale o nenáročnou komedii, není na tom nakonec nic tak zlého, jenže i to vyšlo tak napůl. Nelze také upřít, že Dolenský ví, co se žádá, aby byl naplněn alespoň základní předpoklad slušné návštěvnosti: přiměřeně lechtivá zápletka, pár fórků, které by při troše štěstí mohly být označeny za takzvané hlášky, a pokud možno překvapivé herecké lákadlo (ovšem nikoli neznámá tvář!). Hudba populární skupiny to jistí.

Malátný a Chinaski

Dva z uvedených předpokladů šikovně spojil, když do hlavní role doktora, jehož je třeba chytit, obsadil frontmana skupiny Chinaski Michala Malátného (komu se líbí, ten si užije, komu ne, toho hereckým talentem neoslní) a hudbou zmíněné kapely, která by mohla sama přivést nemálo diváků, okořenil děj. Ten to ovšem potřeboval jako sůl, neboť něco tak otřelého jako záletník, štvaný všemi ženskými, co jich má v zorném úhlu, a obklopený řádkou souvisejících i nesouvisejících dalších trablů, to aspoň trochu připepřit a připaprikovat nezbytně potřebovalo.

Dolenský tak učinil jednak zmíněnou kapelou a jednak tím, že oním záletníkem učinil gynekologa, který má k manželce a děcku ještě neplánovaně těhotnou milenku, což lze v případě tohoto povolání vydávat za  žertovnou pikantérii. Že by to působilo originálně, se sice říct nedá, ale jako zdroj legrace to funguje. Takže se člověk v kině na Chyťte doktora několikrát opravdu zasměje, což je u komedie prima. Dolenský se snaží vyprávět svižně a ne úplně standardně. Trojí řešení téže situace ani dělení obrazu sice není nic objevného, ale vyprávění bakalářské historky aspoň oživí. Co se ale podařilo nejvíc, je herecké obsazení zejména Tatiany Vilhelmové do dvojrole usoužené manželky a démonické milenky.

Obě protikladné postavy zvládla s jiskřivou přesvědčivostí, obě se přitom docela vymykají dosavadním typům, které Vilhelmová hrála. Že navíc přijala nevelkou roli její matky Iva Janžurová, bylo pro tvůrce štěstí a pro diváky je radost. Vyšlo i obsazení dalších menších rolí, v nichž dobří herci jako Vladimír Javorský, Kryštof  Hádek či Zuzana Stivínová nezklamou, a například Luděk Sobota docela příjemně překvapí - jako by se vrátil do svých lepších „Jáchymovských“ časů.

Roličku přijal také další politik (Cyril Svoboda je k vidění v Medvídkovi, Pavel Telička zase v Gymplu), pražský primátor Pavel Bém. Hraje v Chyťte doktora pražského taxikáře, přiznám se však, že téhle legraci jsem zřejmě ještě nedorostla. Třeba příště, u další povedené české veselohry. Na příští rok jich je slíbeno víc než dost.  

Chyťte doktora, ČR 2007

Režie a scénář: Martin Dolenský, Kamera: Antonín Chundela, Hudba: Michal Malátný, Hrají: Michal Malátný, Tatiana Vilhelmová, Iva Janžurová, Kryštof Hádek, Vladimír Javorský, Luděk Sobota   Tatiana Vilhelmová a Michal Malátný ve filmu Chyťte doktora. Foto: Bontonfilm  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám