Hlavní obsah

Festival kameramanů ocenil Ondříčka

Jména českých filmařů ve středu několikrát zazněla na 15. ročníku mezinárodního festivalu kameramanů Camerimage v polské Lodži. Ocenění za celoživotní dílo si odvezl Miroslav Ondříček, jehož umění znají diváci v Polsku především z filmů Miloše Formana. Cenu za spolupráci režisér - kameraman obdrželi Jiří Menzel se svým dvorním kameramanem Jaromírem Šofrem.

Článek

Dvojice proslula ve světě filmu Oscarem oceněným dílem Ostře sledované vlaky. Pracovala také na filmech Postřižiny, Vesničko má středisková nebo Na samotě u lesa. Naposledy spolupracovali Menzel se Šofrem na snímku Obsluhoval jsem anglického krále, který bojuje o jednu z festivalových cen.

Dílo, které vzniklo na motivy knihy Bohumila Hrabala, mělo nedávno premiéru ve Varšavě. "Báječně jsem se bavila. My se nedokážeme tolik smát sami sobě jako Češi," řekla jedna z divaček. Recenzenti nešetřili chválou a připomínali, že český film v Polsku nyní zažívá vlnu slávy. "Český film je v Polsku velmi oblíbený, a to zejména mezi mládeží. Důkazem je nejen to, že se staré české filmy hrají v televizi, ale hlavně to, že se do kin dostávají nové snímky mladých filmařů z Česka," napsal recenzent listu Gazeta Wyborcza.

Do Lodže se sjeli filmaři z různých koutů světa. Festival je věnován hlavně kameramanům, na jejichž práci se podle organizátora Marka Žydowicze často zapomíná. "Klasickým světovým filmovým festivalům bychom nemohli konkurovat, proto jsme vymysleli něco, co není nikde jinde, a to festival zasvěcený nedoceněnému umění za kamerou," vysvětlil svůj nápad Žydowicz.

Lodžský festival, který končí 1. prosince, se nachází na seznamu 50 nejprestižnějších na světě. "Proto už nemusíme přemlouvat filmaře, aby se ho zúčastnili, přijíždějí sami," řekl Žydowicz.

Promítali vratné lahve

Přehlídky, na níž se objevil i snímek Jana Svěráka Vratné lahve, využívají tvůrci nejen jako inspiraci, ale také jako příležitosti pro pracovní setkání. S kolegy konzultují nápady na scénáře a s diváky diskutují o filmech.

Na letošním ročníku mohli návštěvníci potkat režiséry zvučných jmen, jako je Ang Lee, Mike Newell, David Lynch nebo Roman Polanski, pro něhož organizátoři připravili také jednu z cen. Návštěvníci se mohou zúčastnit i řady doprovodných akcí, například setkání s režiséry, ale i uměleckých dílen, kde si mohou vyzkoušet například roli kameramana.

Letos sice diváci musejí ještě přebíhat mezi jednotlivými kiny, ale Lodž již slíbila organizátorům pomoc při hledání důstojného místa pro festival. Město zatím pomáhá hlavně tím, že uklízí sníh na chodnících a silnicích, aby všichni včas a v pořádku dorazili na vybrané filmové představení.

Reklama

Výběr článků

Načítám