Hlavní obsah

ČT bude denně vysílat tři hodiny z archívu

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V příštím roce od pondělí do pátku začne Česká televize dopoledne vysílat tříhodinový pořad ze svých archívních fondů. Každý den bude zaměřený na jiné celospolečenské téma. Závoj dosavadního mlčení nad tím, co hodlá veřejnoprávní televize v roce 2008 vysílat, poodhrnula programová ředitelka ČT Kateřina Fričová na setkání se členy Filmového a televizního svazu.

Článek

Ti se tak dozvěděli, že příští rok bude v dramatické, publicistické a dětské tvorbě ve znamení "magické osmičky", tedy letopočtů majících na konci číslici osm. Ale také, že se sníží počet koncertů vážné hudby, nad čímž nejásali. A naopak prý přibude divadelní tvorba.

Neznámí hrdinové a Zlatá šedesátá

"Příští rok půjde do výroby pořadů více peněz než letos, ale v letech 2009 a 2010 bude ČT nucena vyrábět méně," prohlásila Fričová. Televize natočí a uvede v příštím roce 14 celovečerních filmů, respektive má na ně peníze. Dokumentů má být asi stejně jako letos, mezi nimi dva velké projekty - Neznámí hrdinové, prezentující pamětníky různých událostí a Zlatá šedesátá, což je cyklus o kinematografii 60. let.

"A co diskusní pořady?" ptali se tvůrci. "Stále bych ráda měla na obrazovce velkou debatu s tzv. otevřeným koncem, tří a čtyřhodinovou," uvedla šéfka programu, která pracovala jak na Nově, tak na Primě a naposledy v teleshopingové TOP TV. Zmínila se, že diskusní pořad na občanské téma bude. A také se v menší míře v pořadech určených dětem objeví i náboženské vysílání.

Tvůrci: zveřejňujte plány

Umělci požadovali také větší transparentnost ve zveřejňování obchodních a autorských smluv. "To není otázka závisti, ale otázka transparentnosti," zaznělo v sále pražského kina MAT, kde se diskuse s šéfkou programu ĆT konala. "Co se dělá s veřejnými penězi, je veřejné," nedali se odbýt přítomní tvůrci. "Programové schéma 2008 je hotové, ale není konkrétně naplněno jasnými tituly. Na stole mi leží asi pět pilotních pořadů, o kterých musíme rozhodnout," shrnula diskusi nad programem 2008 Fričová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám