Hlavní obsah

Grass přijede do Prahy představit paměti

Novinky, Stanislav Dvořák

Pražský Goethe Institut v úterý oznámil, že německý spisovatel a držitel Nobelovy ceny za literaturu Günter Grass představí 14. prosince osobně v Praze svou knihu nazvanou Při loupání cibule.

Článek

Günter Grass zavítá do Goethe Institutu, představí své paměti Beim Häuten der Zwiebel (Při loupání cibule) a v originále přečte několik ukázek. Kapacita pro veřejnost bude velmi omezená, místa je třeba s předstihem rezervovat.

Knihu přeložil do češtiny Jiří Stromšík a vychází v nakladatelství Atlantis. Paměti, které oscilují na hranici dokumentu a fikce, jsou podle vydavatele "poutavým vyprávění s výraznými postavami, pointovanými příběhy a grassovsky hravým stylem, ale současně i dílo vážné, upřímné a reflektované svědectví o době a společnosti, v níž autor žil."

Bez ohledu na umělecké kvality kniha vzbudila mediální zájem po celém světě hlavně díky tomu, že se autor přiznal ke členství a obávaných jednotkách SS.

V Německu vyšla v roce 2006, obrovský zájem veřejnosti si tam vyžádal urychlení jejího uvedení do prodeje. Když v ní Günter Grass po 61 letech zveřejnil, že byl za války jako sedmnáctiletý nakrátko členem SS, zvedla se prudká vlna kritiky ze strany spisovatelů, literárních kritiků, historiků i politiků.

Pro české čtenáře by mohlo být zajímavé i to, že Grass v knize popisuje svůj pobyt v lazaretu v Mariánských Lázních, kam se jako příslušník SS dostal. Prý si nebyl jistý, jestli ho Američané hlídali jako zajatce, nebo spíše proto, aby ho chránili před pomstou českých civilistů.

Reklama

Související články

Grass kvůli SS o Nobelovu cenu nepřijde

Významný německý spisovatel Günter Grass, který se přiznal ke svému členství v elitních nacistických jednotkách SS koncem druhé světové války, o Nobelovu cenu...

V Německu vyšla Grassova autobiografie

S napětím očekávané dílo německého spisovatele Güntera Grasse Když se loupe cibule je od středy k mání na pultech německých knihkupectví. Autobiografie,...

Výběr článků

Načítám