Hlavní obsah

Božská coura naživo

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zjevení mladičké britské zpěvačky Amy Winehousové před pár lety zaznamenalo jen pár jazz/soulových fajnšmekrů, ale po druhé desce Back to Black se letos strhla mediální bouře. Kdo je ta zvláštní žena s fantastickým sexy hlasem a podezřele hubeným tělem? Andílek? Coura z předměstí? Nástupkyně Arethy Franklin? Možná najdete odpověď na koncertním DVD I Told You I Was Trouble.

Článek

Posluchač, který zná jen písničky a ne videoklipy, možná prožije první šok už z toho, jak Winehousová vypadá. Na pódiu se obvykle pohybuje v titěrných  šatičkách a hrdě odhaluje tetování po celém těle. Vše korunuje bizarní účes, vážící snad víc než celá zpěvačka (odkazuje k americké skupině The Ronettes z 60. let). Winehousová Ronettes miluje a velikost účesu je podle jejích slov přímo úměrná nejistotě, jež pociťuje před vystoupením.

Na tomto koncertě Winehousová září. Nejenže odzpívá všechny hity naplno, zcela bezchybně a s ještě lepším feelingem než na desce, ale přidává i různé improvizace, v nichž jí pomáhají dva výborní backgroundoví zpěváci a samozřejmě celá kapela. Čtrnáct skladeb ze dvou řadových alb a navíc dvě řízné ska coververze (Valerie a Monkey Man) uběhnou jako nic a člověk by si ještě dal přídavek.

K tomu může posloužit 50minutový dokument, jenž odhaluje střípky z dětství a dospívání na londýnském předměstí a ledacos vtipného se dozvíte i z rozhovoru s jejím otcem taxikářem. Například to, že její ambicí bylo dělat servírku na kolečkových bruslích.

Winehousová je podle všeho pořád trochu dítě a do všeho (hudby, alkoholu, drog atd.) se pouští s vervou, hlavou napřed a bez zajištění. Díky tomu lze z koncertu, byť jen na DVD, vycítit stoprocentní opravdovost v každém zpívaném slově. Žádný kalkul, žádná snaha být "in". V dnešní populární hudbě unikát. 

Amy Winehouse: I Told You I Was Trouble, DVD, Universal 2007

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám