Hlavní obsah

Ilja Hurník - umělec mnoha talentů

Málokomu se dostane hned několika talentů jako Ilju Hurníkovi, který v neděli oslaví 85. narozeniny. Rodák ze Slezska, jemuž zůstal ve svém srdci celý život věrný, se prosadil jako koncertní klavírista, skladatel, pedagog, který se svým švagrem, nedávno zesnulým skladatelem Petrem Ebenem, vytvořil českou verzi Orffovy školy, a v neposlední řadě jako spisovatel.

Článek

Jeho obsáhlé skladatelské dílo sahá od dětských sborů přes komorní a symfonickou tvorbu až k operám (Dáma a lupiči, Oldřich a Boženka, Rybáři v síti).

Půvab Hurníkových skvostných povídek (Trubači z Jericha, Kapitolské husy aj.) i rozhlasových her tkví v umění anglicky suchého humoru, do něhož prolnul svou zkušenost muzikantskou, a v krásné češtině.

Své vzpomínky vtělil do knih Dětství ve Slezsku a Závěrečná zpráva. Jako pedagog na pražské konzervatoři a bratislavské VŠMU vychoval řadu hudebníků, skladbě i popularizaci hudby se věnuje i jeho syn Lukáš, ředitel Českého rozhlasu 3 - Vltava.

Hurníkově jubileu je věnována řada koncertů, (první 29. 11. v Sále B. Martinů). Česká televize uvede 5. 12. rozhovor jubilanta s jeho synovcem Markem Ebenem v pořadu Na plovárně. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám