Hlavní obsah

Ridley Scott: sci-fi filmy dnes postrádají příběh

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný režisér Ridley Scott vypouští do světa DVD s definitivní verzí Blade Runnera, filmu, který fandové a kritici rozebírají a interpretují už od roku 1982. Nejen o něm hovořil režisér v BBC.

Článek

"Je to můj nejosobnější film," říká Scott. Podle jeho názoru měl velký vliv na mnoho rockových videoklipů, ve kterých se množily "mokré ulice, kouř a legrační lidé".

"Když začala kolem roku 1980 vysílat MTV, díval jsem se na ní. Myslím, že to ze začátku bývalo zajímavější, ty malé filmečky natočené kapelami a režiséry...," vzpomíná režisér, "pak jsem to v tom ale začal objevovat kousky Blade Runnera."

Dnes podle něj točí sci-fi filmy každý a většina z nich postrádá skutečný příběh. Speciální efekty se staly samotným účelem, místo aby byly prostředkem. Právě napsání příběhu je podle Scotta na sci-fi filmu nejtěžší.

K nejproslulejším dílům Ridleyho Scotta patří filmy Thelma a Luisa, Dobytí ráje, Vetřelec a Blade Runner. S první verzí Blade runnera nebyl nikdy moc spokojen. Natočil ho v době, kdy v Americe začínal, a do filmu zasahovalo mnoho jiných lidí. Proto se po letech rozhodl upravit Blade Runnera podle své nejpůvodnější představy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám