Hlavní obsah

Divná legrace kolem peněz na komedie

Právo, Věra Míšková

Dvě nejnovější české komedie, Crash Road a Chyťte doktora, které v titulcích hrdě hlásí, že vznikly s přispěním Státního fondu na podporu a rozvoj kinematografie, ukazují, že letité volání po zákonu nabývá nový rozměr. Zákon by měl totiž přinést nejen více peněz do filmu, měl by také vymezit pravidla pro jejich rozdělování.

Článek

Crash Road je zgruntu špatný film, což muselo být zřejmé od začátku, Chyťte doktora sice o stupínek podařenější, ale státní příspěvek na jeho vznik neméně překvapivý.

Přiznal to sám producent po novinářské projekci (na závažnější látky prý podporu nedostal) a režisér Martin Dolenský řekl, že by sice radši debutoval ctižádostivějším filmem, ale věděl, že peníze sežene na nenáročnou komedii. Což je sice jistě pravda, ale že i ty státní, je dost divná legrace.

Zákon samozřejmě nemůže taxativně stanovit, jaké a čí filmy mají dostat podporu. Možná by ale stačilo, kdyby rada, která o tom rozhoduje, musela svůj verdikt zdůvodnit. Třeba by v ní pak nezasedali lidé, kteří buď vůbec nepoznají, jakou látku mají před sebou, nebo to poznají, ale mají k přidělení peněz jiné, nejspíš tajné důvody. Zatím je těch či oněch v radě většina - podpora pro oba zmíněné filmy je totiž (stejně jako pro všechny ostatní) výsledkem tajného hlasování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám