Hlavní obsah

Bojem za lepší morálku přímo do pekla

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad českým filmem se stahují mračna neumětelství - takový pocit se zmocní člověka, který téměř vzápětí poté, co bezmocně lapal po dechu v Posledních plavkách, absolvuje společně s Agátou Hanychovou Crash Road režiséra Kryštofa Hanzlíka. Film o to horší, že předstírá boj za lepší svět a morálku a v důsledku toho hlásá strašlivé pseudopravdy typu "člověk musí lítat".

Článek

Osmnáctiletá Veronika (Agáta Hanychová), která je hlavní hrdinkou a zároveň vypravěčkou, zahájí smršť zhůvěřilostí sdělením, že už ve školce ji napadlo, že někdo řídí její osud. Díky tomu hned víme, na čem jsme, takže pak už nepřekvapí prakticky nic a nejméně to, že všechno v jejím dosavadním životě bylo špatně - rodiče se rozvedli, z matky je alkoholička, která střídá chlapy, domov je jedno semeniště hnusu, zkaženosti a nepochopení, ne-li něčeho ještě horšího.

Co mohlo z chudáka holky vyrůst?! Čistá, špatnostmi světa neustále udivená bytost, která se po maturitě (komplikované samozřejmě požadavkem učitele "ty dáš mně, já dám tobě") vydává na cestu. A kam že to jede? "Tak, hledat dobrý lidi," praví ta slečna a člověku se chce řvát nad touhle i řadou podobných vět. Dozví se z nich například, že "Někdy je potřeba si vyčistit svět", ale "Každej má někdy slabou chvilku" a hlavně "Musíš vědět, co od života chceš."

Ty věty padají z plátna nikoli jako součást příběhu, neboť ten prakticky neexistuje, ale jako "poznání" pronášená na zmíněné cestě za dobrými lidmi. Budiž řečeno, že s výjimkou vlastní babičky a jednoho lesního muže - templáře Veronika žádného dobrého člověka nepotká. Radost ovšem do publika vnese zjištění, že zatočit s darebáky je kouzelně snadné - holka jednoho hajzla mazaně převeze, jiného zlikviduje kopnutím do rozkroku, na zloděje včas zavolá policajty...a je to! Pat s Matem by likvidaci zlořádů nevymysleli lépe.

Módní přehlídka

Zatímco tvůrci Posledních plavek vsadili všechno na to, že stačí postavit před kameru Petra Čtvrtníčka a lidé se bez ohledu na to, jaký je film, pohrnou do kina (zatím jim tento předpoklad dost vychází), tvůrci Crash Road v čele se scenáristou a režisérem Hanzlíkem vsadili všechno na půvab Agáty Hanychové.

Ve filmu sice jsou i jiní herci, ale to je stejně málo podstatné jako děj. Hanychová je hezká a nejde vůbec o to, jak a zda vůbec hraje. Crash Road jí předepisuje pouze vystavovat se jako miss a modelka, jíž také ve skutečnosti je, prodat kameře Vladimíra Křepelky své hezky rostlé tělo i pěknou tvář - a také spoustu hezkých šatiček.

Šťouru sice zarazí, že je všechny celou dobu nosí v baťůžku přes rameno, kam by se jinému vešla sotva svačina a pláštěnka, ale nešť - na těle je pak střídá opravdu hezky. Je jen otázka, zda stálo zato kvůli tomu točit celovečerní film, když je na světě tolik jiných mol. Nic jiného než přehlídku a spoustu pocitů trapnosti Crash Road opravdu nenabízí. Hraje k tomu hudba, to ano. Pořád.

Crash Road, ČR 2007 Režie a scénář: Kryštof Hanzlík, Kamera: Vladimír Křepelka, Hrají: Agáta Hanychová, Pavla Tomicová, Bohdan Tůma, Kryštof Hádek a další

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám