Hlavní obsah

Miliónovej 50 Cent v Praze: drsoň s úsměvem

Právo, Kateřina Farná

Tak nám do Prahy po Wu-Tang Clanu nebo Snoop Doggovi poprvé přivezli 50 Centa. Z české perspektivy drsného amerického rappera s minulostí gangstera. Nejsem jeho skalní fanoušek. Nenosím kšilt šejdrem, plandavé hadry a pozlacené řetězy. Na středeční koncert na Výstaviště jsem nešla prakticky s žádným očekáváním, spíš se skepsí, že uvidím nabubřelého černocha s výrazem arogantního sígra. Pořádně jsem se zmýlila.

Článek

V hale narvané tak, že by i James Brown záviděl, kdyby mohl, nebyla zdaleka teenagerská převaha. Zato výrazné věkové rozpětí od malých dětí a jejich matek až po padesátníky. Show s plameny začala na minutu přesně a šlapala v jednom kuse jak perfektně seřízené hodinky.

Ostřílený chlapík, několikrát postřelený (vlastním jménem Curtis J. Jackson) nepřijel propagovat své nové album Curtis a zrekapitulovat svou dosavadní kariéru, která mu vynesla milióny dolarů, sám - rapperské garde mu dělali kamarádi z crew G-Unit a kapela. Došlo i na starší věci.

Pohodová, nevulgární atmosféra

Zpočátku každý song supportoval videoklip, žádný megalomanský cirkus nebo speciální projekce. Z novinek zazněly I Get Money nebo Fire, největšího křiku se dostalo megahitům Ayo Technology, který nazpíval s další americkou star Justinem Timberlakem (rekordně zabodoval v amerických rádiích) a P.I.M.P. z debutové desky Get Rich Or Die Tryin?.

Zapřísáhlé fanoušky asi naštvalo, že řadu písní zkrátil, i to, že "nevystavil" na odiv kroutící se sexy holky, takřka neoděné (jak bývá zvykem v jeho klipech). Odměnou jim však byl přídavek a nečekaný host - bonbonkem byla písnička se zpěvačkou, prý jeho přítelkyní Ciarou.

S vygradovanou atmosférou si dvaatřicetiletý bývalý drogový dealer pohrával až s jemností decentní dámy, překvapivě publikum nevyzýval ke zvednutí rukou a typickému hiphopovému komíhání s příznačnými vulgarismy. Občas si odběhl, to aby se převléknul a vzápětí kus oblečení hodil do řvoucího davu.

Image nedotknutelného se rozpustila místy v úsměvu, zkrátka navzdory přisprostlým, oplzlým, někdy až krutým textům, které psala ulice, vévodila pódiu pohodová, sympatická atmosféra. Bylo vidět, že si ji hvězda večera užívá. Po prohře v sázce s rapperem Kanye Westem měl opustit scénu, což by byla velká škoda. V rámci žánru totiž patří mezi profesionální špičku. A českým fanouškům to bohatě dokázal.

Reklama

Výběr článků

Načítám