Hlavní obsah

Zítra začne 10. Festival francouzských filmů

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Osm měst České republiky přivítá od čtvrtečního večera do 28. listopadu jubilejní 10. festival francouzského filmu. Zahájí ho výborný celovečerní animovaný film Persepolis režisérky Marjane Satrapiové, odměněný Cenou poroty letošního festivalu v Cannes, který bude reprezentovat Francii v oscarovém klání. Do české distribuce vstoupí 29. listopadu.

Článek

Mezi hlavní letošní novinky patří rozšíření festivalu ze čtyř do osmi měst (Praha, Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Olomouc, Ostrava, Pardubice a Plzeň) a uvedení do sítě multikin. Přibyla soutěž o Cenu diváků, v níž bude publikum vybírat hlasováním z jedenácti filmů, které dosud nemají v Česku distributora, vítěze. Společnost, která se pak rozhodne ho do českých kin uvést, dostane na jeho distribuci podporu 10 000 eur.

Třetí novinkou je master class režiséra Clauda Millera se studenty pražské FAMU o jeho posledním filmu Tajemství. Setkání významného režiséra se studenty se uskuteční v rámci projektu On Set with French Cinema, který společnost Unifrance, jež propaguje francouzský film v zahraničí, uspořádala již v USA, Německu a Rusku.

Chybět nebude Asterix a Vikingové

Festival nabídne na padesát francouzských filmů, rozdělených do několika sekcí. Mezi jedenácti soutěžními novinkami bude například film Rozhovory s mým zahradníkem režiséra Jeana Beckera, uvedený v soutěži karlovarského festivalu, dále Nejlepší přítel režiséra Patrice Leconta s Danielem Auteillem v hlavní roli, Nesahajete na sekeru Jacquese Rivetta či Rozpolcená dívka Claudea Chabrola.

Sekce filmové hity připomene v multiplexech úspěšné filmy jako Asterix a Vikingové, Edith Piaf, Irina Palm či Trio z Belleville a uvede i novinky Mezi nepřáteli, Arthur a Minimojové a další.

Třemi filmy připomene festival legendy francouzského filmu - Kolínkem slečny Claire  Jeana Clauda Brialyho, Starou puškou Philippa Noireta a Svědkem Michela Serraulta.

Noc s Pierrem Richardem proběhne v pražském kině Světozor 23. listopadu od 23 hodin a v plánu je osm komedií, mezi nimiž nechybí Roztržitý ani Velký blondýn s černou botou. Sekce DVD pak nabídne několik snímků, které v Česku vyšly na DVD, ale dosud nebyly uvedeny na filmovém plátně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám