Hlavní obsah

Bývalá zpěvačka Nightwish má nové album

Právo, Šárka Hellerová

Finská zpěvačka Tarja Turunen, která předloni odešla od skupiny Nightwish, vydává druhé sólové album My Winter Storm. "Je o energii, která mě udržuje silnou a bdělou," říká v rozhovoru s Právem.

Článek

V roce 2005 jste odešla ze skupiny Nightwish a vydáváte druhou sólovku. Plníte si hudební sny?

Pro mne to byla především velká lekce, a to hned v několika ohledech. Musím přiznat, že to bylo poprvé v životě, kdy jsem se z tak velké části podílela na skládání hudby i psaní textů pro své písně. Na tomto albu poprvé nesu odpovědnost za všechna hudební rozhodnutí. Nemusela jsem se o svou představu s nikým dělit a ustupovat. To pro mne bylo nové.

A jsem ráda, že nyní, když je album na světě, mohu říct, že jsem dosáhla toho, co jsem od začátku chtěla. Ano, v tomto smyslu je to splněný sen. Nejdřív se člověk bojí, že některé věci jsou příliš komplikované a že se nepodaří. Ale nakonec se podařily.

Jak dlouho jste na albu pracovala?

Plánovat jsem ho začala asi před rokem a půl. S odstupem vidím, že se vyplatilo věnovat přípravě dost času. Bylo pro mne složité vysvětlit nahrávací firmě svůj záměr. Moje představa byla, že všechny písně nebudou tak úplně spadat do jedné kategorie a neměla jsem v ruce konkrétní ukázku, která by demonstrovala můj záměr.

Loni jste nahrála album vánočních písní a vaše současné album se jmenuje My Winter Storm (Moje zimní bouře). Máte ráda zimu?

Mohu říct, že ano. I když ve Finsku, když je mínus třicet pět stupňů, je opravdu velká zima. Miluji sníh a tu čistotu, krásu zasněžené krajiny. Také Vánoce pro mne vždy byly důležitým obdobím roku, které trávím s rodinou. Na tu jsem posledních pár let neměla moc času. Vánoční album bylo částečně poděkování pro ni.

Deska My Winter Storm je také o mém poutu k Finsku, o mně jako finské zpěvačce, která se chce podívat do světa a zjistit, co tam na ni čeká. Je ale i o lidech a věcech, které mě obklopují a jsou silnou energií, jež mě udržuje bdělou a nikdy mě neopouští.

Studovala jste zpěv na finské univerzitě Sybelius Academy. Je pro muzikanta hudební vzdělání důležité?

Pro mne určitě ano, studium mi hodně dalo. Jako zpěvačka jsem se vždy chtěla zdokonalovat a vyvíjet. To mi studium umožňuje. Také jsem měla štěstí, že jsem si našla učitele zpěvu, se kterým spolupracuji i nyní.

S metalovou kapelou Nightwish jste vydala šest alb. Jaká to byla spolupráce?

Každé naše album bylo jiné. Bavilo mě sledovat ten vývoj. Od začátku do našeho posledního společného alba Once se kapela proměňovala způsobem, který se mi líbil. Ráda na to vzpomínám. Viděli jsme spolu mnoho kultur, potkali spoustu lidí. Bylo fantastické, jak se Nightwish neustále proměňovali a rozvíjeli.

Sledujete současnou kariéru Nightwish?

Nedá se říct, že bych ji sledovala. Vím, že vydali album. Doufám, že se jim povedlo a jsou s ním spokojeni.

Myslíte si, že se k nim někdy vrátíte?

Nyní o tom ani neuvažuji. Je těžké o tom přemýšlet, mnoho věcí se změnilo. Stát se ale může cokoli, možná jednou. Ale v současné době by to bylo těžké. 

Reklama

Výběr článků

Načítám