Hlavní obsah

Lou Fanánek Hagen: Jsem názorový oponent abstinentů

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Tři sestry vydává album Mydlovary. Kapela slaví již dvaadvacet let na tuzemské hudební scéně. Při té příležitosti poskytla Právu rozhovor.

Článek

Po dvaadvaceti letech existence je hospodský punkový zvuk Tří sester jasně definovaný. Hlídáte si, aby nové písničky nebyly moc podobné starším?

Fanánek (zpěv): Jsme si vědomi toho, že se to může stát. V kapele totiž převažuje názor, že existuje málo akordů. V našich písničkách se často střídají stejné, některé postupy jsou si podobné, ale v punku, ke kterému se hlásíme, je to jedno. Jsme za svůj zvuk vděční, a když o nás v recenzi napíšou "nic nového pod sluncem", tak jsme šťastní.

Supice (akordeon): Když si jdu koupit novou desku oblíbené kapely, jsem při poslechu ráda, že hraje tak, jak hrála vždycky. Nemám ráda překvapení.

Vyhazovali jste písničky, které vám připomínaly ty starší?

Supice: Vyhazovali jsme spíš ty, které už by se na desku nevešly, a bylo nám to moc líto.

Fanánek: Dlouho dopředu jsme věděli, kdy deska vyjde. Začali jsme na ni pracovat dost brzy a najednou jsme měli pětadvacet písniček. Bylo jasné, že je jich moc. Při hlasování nejdřív vypadly dvě, na kterých jsme se všichni shodli. Potom jsme museli vyhodit ještě jednu, a to byl docela boj.

Zbylo dvaadvacet skladeb. Souvisí ten počet s věkem kapely?

Fanánek: Je to tak. Já ale rozluštil da Vinciho kód, protože jsem zjistil, že důvod, proč deska vyšla 11. 11., je ten, že jedenáct plus jedenáct je dvaadvacet. Tuhle magii má na svědomí náš baskytarista ing. Magor.

Témata textů jsou u vás řadu let rovněž stejná. Není to na překážku?

Fanánek: Opakují se témata, je v nich leitmotiv. Ale když se to vezme s léty, je vidět vývoj. Mé texty se z boje s alkoholem změnily v boj za alkohol. Jestliže jsem kdysi zpíval o kocovinách, divných vztazích a měl jsem pocit, že je to něco špatného, teď ve věku kolem čtyřicítky konstatuji, že alkohol je tady a že to tak bude. Jednoznačně jsem se vyprofiloval jako bojovník proti abstinentům, respektive jejich názorový oponent. 

V textech na nové desce se jsou i odkazy na starší skladby.

Fanánek: Je to taková kronika našeho života. Když si pustím nějakou starou písničku, podle textu si uvědomím, jaké to v té době bylo. Nejenom v kapele, ale třeba i společensky. V poslední době se ve Třech sestrách posiluje funkce party. Proto jsou texty více o nás, už ne tolik o věcech, které se dějí kolem nebo ve společnosti.

Proč se deska jmenuje Mydlovary?

Fanánek: Popěvek v té písničce vznikl, když jsme jeli na koncert přes obec Mydlovary. Občas ho dáváme na koncertech jako třetí přídavek úplně na konec. Když na cestách mimoděk vznikají takovéhle věci, kterých máme v repertoáru asi deset, je to znamení, že je to v kapele dobré. Proto Mydlovary.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám