Hlavní obsah

Soluň 2007: Menzel v porotě, Malkovich na koberci

Právo, Michal Procházka, Soluň

Kulturní metropole Řecka hostí další ročník jednoho z nejstarších festivalů na světě, který se letos koná i s českou účastí. V hlavní porotě zasedl český filmař Jiří Menzel a v soutěži svůj snímek Pusinky osobně uvedla v pondělí Karin Babinská.

Článek

Největší mediální událostí soluňského festivalu (16. - 25. listopadu) ovšem byla návštěva amerického herce Johna Malkoviche, který ve zdejším kině Olympión na hlavním Aristotelově náměstí uvedl starší a pikantní snímek Spikea Jonze V kůži Johna Malkovitche. Pikantní na tom filmu je už samotný fakt, že americká megastar hraje sama sebe, slavného herce, do jehož hlavy chce proniknout jeden outsider.

"Byla to pro mě v podstatě jen další role, samotná postava neměla nic společného se mnou. Nikdy jsem se ani osobně nesetkal se scénáristou Charliem Kaufmanem, který film napsal," uvedl v Soluni Malkovich pověst na pravou míru.

Letošní ročník festivalu přinesl kompletní retrospektivu korejského filmaře realistických dramat a svědka proměn tamní společnosti Lee Chang-donga, který byl nedávno i v Karlových Varech. Pietně se svými adaptacemi připomíná také slavný řecký spisovatel, který pobýval před válkou i v Božím Daru na Krušnohorsku, Nikos Kazantzakis.

Diváci viděli Dassinovu pašiovou adaptaci Ten, který musí zemřít nebo Řeka Zorbu Michaela Kakojanise. Svou retrospektivu má v Soluni i americký fotograf a filmař William Klein, který se od 60. let pohyboval od pop artu až k reflexi moderních mediálních kultů a trendů, například reality show. Soluňská přehlídka patří mezi středně velké festivaly a sdílí jejich soudobý úděl. Představuje mezinárodní festival, který se zaměřuje na svůj region - v tomto případě Balkán a jihovýchodní Evropu - a je závislý na dotacích od státu či filmových fondů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám