Hlavní obsah

S Haničincem se přišla rozloučit řada osobností

Právo, Novinky, Dana Kaplanová, Stanislav Dvořák
BRATRONICE

Řada českých herců a zpěváků se přišla do kostela Všech svatých v Bratronicích na Kladensku rozloučit s hercem Petrem Haničincem. V pátek v poledne byl pohřben.

Článek

Pohřbu se zúčastnili např. herci Radek Brzobohatý, Jiřina Bohdalová, Otakar Brousek starší, Hana Maciuchová, Jaroslav Satoranský, Gabriela Vránová, Tomáš Töpfer a Vladimír Brabec.

Ze zpěváků a hudebníků přijeli Václav Neckář s bratrem, Laďa Kerndl, Karel Vágner, Eva Pilarová, Wabi Daněk a další. Kostel byl zcela zaplněný a řada lidí postávala i venku před vchodem.

"Původně jsem ti chtěl zazpívat píseň z našeho představení král krysa - Tancuj Matyldo, ale bojím se, že bych ji nedozpíval," řekl Radek Brzobohatý na pohřbu svého kolegy a přítele.

Proslavily ho seriály

Haničinec zemřel v Bratronicích 7.  listopadu. Bylo mu 77 let. Za svůj dlouhý život ztvárnil řadu divadelních rolí v Pardubicích a později např. v Divadle na Vinohradech v Praze.

Většina veřejnosti ho znala především ze seriálů. Hrál v černobílém F. L. Věkovi, později v Majoru Zemanovi, v Ženě za pultem, v Okresu na severu a dalších seriálech. 

Kromě toho Petr Haničinec natočil řadu pohádek a velmi známý je také loutkový Večerníček Břetislava Pojara Jája a Pája, v němž namluvil jednu z postav.

Po revoluci už nepatřil k nejobsazovanějším hercům, ale nadále s televizí spolupracoval. Objevil se v oblíbené sérii Hříchy pro diváky detektivek, v Brýlích či Pruhovaných kamarádech. Jednu z posledních rolí si zahrál v televizním filmu Ortel z roku 1999.

Petr Haničinec byl čtyřikrát ženatý. Jeho první ženou byla Štěpánka Haničincová, jejíž dětské televizní pořady zasáhly několik generací. Jeho partnerkami byly také Marie Kysilková a moderátorka Eva Kopecká. Měl dvě děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám