Hlavní obsah

Novým uměleckým ředitelem AČFK je Pavel Bednařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým uměleckým ředitelem Asociace českých filmových klubů (AČFK) se stal ve středu Pavel Bednařík (27), který bude zodpovědný za dramaturgii všech projektů AČFK, tedy i Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti. Asociace o tom informovala ve čtvrtek.

Článek

V čele AČFK i filmové školy Bednařík vystřídal Jiřího Králíka, jenž byl koncem srpna z funkcí odvolán zejména kvůli miliónovým dluhům.

"Rozhodnutí Rady AČFK je pro mě velkou výzvou, ctí a zároveň závazkem. S řadou lidí spolupracujeme na LFŠ už několik let a doufám, že se tyto osobní vazby zúročí v tom, že nezklameme veřejnost ani filmové odborníky," uvedl ke své nové funkci Bednařík.

Jedním z plánů nového ředitele je proměna řady projektů včetně LFŠ. "Filmovka by měla dokázat, že je určena skutečným zájemcům o hlubší pohled na film a další umělecká odvětví, a ne pouze zábavním podnikem pro nezletilé, kteří nemají v létě kam vyrazit a LFŠ u nich stojí na stejné úrovni jako velké rockové festivaly," podotknul Bednařík.

Nový umělecký ředitel AČFK kromě teoretických znalostí o filmu, které studoval na Katedře teorie a dějin dramatických umění, ovládá také angličtinu a španělštinu. Bednařík je dále ředitelem Přehlídky animovaného filmu Olomouc, předsedou FK PASTICHE FILMZ a dramaturgem festivalu Academia Film Olomouc.

Činnost AČFK, která vznikla v roce 1993, spočívá v metodické pomoci filmovým klubům, v nákupu kvalitních filmů a v jejich distribuci. Asociace kromě LFŠ organizuje řadu dalších filmových projektů, jako je například Film a škola zaměřený na mládež nebo Projekt 100, který se soustředí na starší filmy.

Nejvýraznějším projektem ale zůstává LFŠ, která je jedním z největších filmových festivalů v České republice. Původně putovní klubová akce, jejíž historie sahá do poloviny 60. let, se v roce 1992 natrvalo usadila v Uherském Hradišti. Účastníků od té doby výrazně přibylo, loni se na LFŠ akreditovalo přes 5000 lidí a návštěvnost činila 130 000 diváků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám