Hlavní obsah

Český streetart nejsou jen nálepky

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský umělec Banksy, profilující se mnohdy kontroverzně v ulicích měst, pobuřuje královskou rodinu. Zároveň však přitahuje celebrity z Hollywoodu, které za jeho díla platí milióny korun. Streetart, v řadě zemí respektované mladé umění, si v Česku své fanoušky a cestu do galerií hledá zatím pomalu.

Článek

Průkopnický krok udělali v pražské Galerii Školská 28. Do 27. listopadu se otevřela českým představitelům streetart a graffiti scény. Vystaveny jsou instalace a fotografie zachycující "prchavé umění", z bílých stěn vykukují čerstvá velkorozměrná díla.

Na výstavě nechybí autoři jako Pasta, Pash, Masker, Zipper a Point alias výtvarník Jan Kaláb. Absolvent AVU je známý nejen svými "pointíky" (dráčci, které rozmístil jako armádu po celé Praze), ale také 3D graffiti.

Pouliční umění, rafinované, vtipné i provokativní, mapuje také první česky psaná kniha Street art Praha. Monografie čítající na 450 stran zachycuje 900 nejlepších stickers a stencils (nálepky a nástřiky), které vznikly/zanikly za posledních pět let v metropoli. Knihu ve čtvrtek v galerii představí její tvůrci.

Reklama

Výběr článků

Načítám