Hlavní obsah

Oblečte si  Šortky II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 16. listopadu nabízí pražský Festival Krátkých filmů opravdu bohatý program. Samozřejmě můžete vidět druhou řadu soutěžních snímků, které se ucházejí o hlavní cenu s prémií 5000 eur a dvě zvláštní uznání, které udělí porota. O vítězi divácké ceny rozhodne opět hlasování diváků prostřednictvím hlasovacích lístků.

Článek

V malém sále bude poprvé uvedena sekce Labo, která se v uplynulých ročnících těšila velkému zájmu diváků. Letos do ní bylo vybráno devět filmů které vznikly využitím nových technologií nebo neobvyklých postupů. Takový je například snímek Raymond od tvůrčí skupiny, která se skrývá pod zkratkou BIF. Raymond je příběh líného instruktora plavání, který by rád odhalil magické hlubiny oceánu.

Poprvé v Labu budou uvedeny i snímky českého tvůrce Pavla Tahačka. V rámci představování národních kinematografií je letošním programu Zaostřeno na Finsko. Prostřednictví této sekce zjistíme, že finská filmová přítomnost je rozmanitá a rozhodně ji nelze spojovat jen se světově uznávanou tvorbu bratří Kaurismäkiových.

Šestice filmů v našem výběru představuje aktuální krátkometrážní produkci, jejíž rozvoj podpořil také program financování krátkých filmů Make It Short!, který v roce 2004 vyhlásil Finský filmový fond spolu s dalšími institucemi.

West Bank Story

Malý sál Světozoru uvede snímky vybrané do nové soutěžní sekce nazvané Ultrashorts. Jediným kritériem této soutěže je délka do 80 sekund. Přihlásit svůj minipříběh mohl každý bez ohledu na věk nebo profesi. V průběhu roku měli možnost adepti zasílat své práce a z diváckého hlasování na portálu partnera festivalu a z rozhodnutí poroty vzešli pak účastníci finálové přehlídky.

Dyi

Tři nejlepší snímky se mohou těšit na cenu ve výši 1000,- Euro. Ve Velkém sále vás v pátek večer čeká poněkud neobvyklé setkání se snímky, které nenechají vaši nervovou soustavu v klidu. Podobně jako na MFF Karlovy Vary diváky velice oblíbená sekce půlnočních filmů i krátkometrážní sekce Před půlnocí nabízí poněkud hororová témata, v nichž nic není tím, čím se zdá. Takový je třeba korejský snímek Šílená famílie, který vypráví o tom, co se stane, když jednoho dne celkem pokojná rodina zjistí, že se na ni řítí jaderná hlavice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám