Hlavní obsah

Cenu Jindřicha Chalupeckého získala Eva Koťátková

– PRAHA
Právo, far

Novou laureátkou Ceny Jindřicha Chalupeckého se letos stala Eva Koťátková (25). Porotu s mezinárodní účastí oslovila projektem, v němž konfrontuje prostor s každodenními situacemi. Vyhlášení osmnáctého ročníku prestižního českého ocenění pro výtvarníky do 35 let se konalo ve středu v pražském klubu Roxy.

Článek

"Líbila se nám komplexnost celého díla, jak se autorka vyrovnávala s prostorem a jak dynamicky použila různé materiály. Eva Koťátková dokázala využít omezení prostoru Galerie Jelení a razantní proměnou ho využít ve svůj prospěch," zdůvodnila rozhodnutí předsedkyně poroty Milena Kalinovská.

Vítězka k ocenění řekla, že je pro ni překvapením a významným impulsem k další tvrobě.

"Výchozím bodem mé práce je nebližší okolí, základní, "přirozeně" strukturovaná společenství jako je domácnost, rodina nebo škola s jejich funkčními mechanismy, schématy chování a vzájemnými závislostmi. Umění mi dává možnost, jak tato prostředí subjektivně zkoumat, ukázat v souvislostech a uvědomovat si svou vlastní pozici v nich," píše v katalogu autorka vítězného projektu.

Součástí ceny je šek na 50 tisíc korun, šestitýdenní studijní pobyt v New Yorku a 100 tisíc korun na realizaci výstavy, projektu nebo katalogu. Do soutěže bylo vybráno z 66 přihlášených pět finalistů (Zbyněk Baladrán, Jakub Hošek, Jan Nálevka a Pavla Sceránková).

Studentku pražské AVU vybrala jury do finále proto, že "originálním způsobem propojuje performanci a sochařství. Navazuje na tradici konceptuálního umění šedesátých let. Její akce, objekty a kresby také charakterizuje dadaisticky rozpustilý smysl pro humor."

Cena Jindřicha Chalupeckého se uděluje střídavě v Praze a v Brně. Vznikla z iniciativy exprezidenta a dramatika Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a umělce Theodora Pištěka.

Více informací o finalistech a jejich dílech najdete na www.jchalupecky.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám