Hlavní obsah

Oblečte si  Šortky I.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival krátkých filmů Praha, který probíhá od 14. do 18. listopadu v pražském kině Světozor, začíná ve středu slavnostním zahájením. Již od čtvrtka má pro diváky lákavou programovou nabídku.

Článek

Ve velkém sále Světozoru můžete shlédnout především první řadu soutěžních filmů. Soutěž letos tvoří osmnáct filmů, rozdělených do tří programových bloků. Byly vybrány z více než tisíce přihlášených. Deset filmů v soutěži pochází z Evropy, tři z Oceánie, tři ze Severní Ameriky, jeden z Asie a jeden z Afriky.

:. Festival krátkých filmů Praha - Kick The Sky

Letošní festival se nese tak trochu ve finském duchu, a proto si nenechte ujít portrét nejznámějšího finského filmaře Akiho Kaurismäkiho, který je považován doslova za ikonu autorské filmové tvorby. Od začátku osmdesátých let natočil tento režisérský samouk šestnáct celovečerních filmů, které celkem pravidelně prokládal krátkými filmy a hlavně čímsi mezi krátkým filmem a videoklipem pro skupinu Leningradští kovbojové. V nich Kaurismäkiho melancholie, záliba v bizarnostech a ironie nabývají někdy i velmi excentrických forem.

Jedním ze žánrů, které nejlépe padnou krátkým filmům, jsou vtipné minipříběhy plné černého humoru. Sekce Co dělat, když... sdružuje filmy, jejichž hrdinové se dostávají do potíží a jimž autoři nabízejí i velmi originální návody, co v podobných chvílích dělat a jak si poradit . A dobrá rada se hodí i pro zdánlivě běžné situace, které člověka mohou potkat třeba při cestě metrem nebo při pokusu vyloupit obchod.

Tarkovský i Svěrák

V Malém sále Světozoru pak můžete shlédnout sekci První podání, hojně vyhledávanou diváky již v předchozích letech. Letos se například podařilo získat do přehlídky první snímek legendárního Andreje Tarkovského, který natočil po dvouletém úsilí jako student. Jde o variaci na motivy Hemingwayovy povídky Zabijáci.

:. Festival krátkých filmů Praha - The Rip-off

Dalšími známými režisérskými jmény, která odhalí své začátky jsou například tvůrce slavné Amélie z Montmartru Jean-Pierre Jeunet, režisér Věčného svitu neposkvrněné mysli Michel Gondry nebo Jan Svěrák, jehož Ropáci jsou stále jediným českým krátkým filmem, který získal Oscara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám