Hlavní obsah

Barrandov chystá výstavu Vláčilovi

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavu s názvem František Vláčil: Zápasy chystá od poloviny února do konce května 2008 v Císařské konírně Pražského hradu společnost Barrandov Studio, a. s. ve spolupráci se Správou Pražského hradu. Představí v naprosté většině dosud nezveřejněné fotografie z jeho filmů, pracovní snímky z natáčení, fotografie ze soukromého života a filmové ukázky promítané na zavěšená plátna.

Článek

"Barrandov Studio se chce tímto počinem přihlásit ke své tradici a připomenout, jakou tvůrčí a estetickou sílu v sobě dílo Františka Vláčila skrývá," říká k tomu generální ředitel společnosti Barrandov Studio Vladimír Kuba a dodává, že výstava věnovaná Vláčilovi je první z uvažované řady. Do ní patří například Miloš Forman, Karel Kachyňa nebo Gustav Machatý.

Organizátoři využijí multimediálních technik, jako je promítání sekvencí z filmů Markéta Lazarová a Údolí včel, díky nimž se návštěvník stane pomyslnou součástí samotného filmu.

"Snažíme se dosáhnout napětí kombinací statického a pohyblivého obrazu se zvuky a dalšími proměnami prostoru," říká kurátor Pavel Jiras. Ojedinělým prvkem architektury výstavy bude neobvyklé umístění fotografických výjevů do lunet sálu.

V závěrečném kabinetu bude možné nahlédnout do jakési "třinácté komnaty" Františka Vláčila, která by pomocí předmětů z pozůstalosti měla navodit atmosféru režisérovy pracovny a ilustrovat tak Vláčilovu komplikovanou povahu plnou tajemství a protikladů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám