Hlavní obsah

Indie novinky: akustický Hladík a Hammel i balkánský nářez

Novinky, Stanislav Dvořák

Z hudebních novinek vycházejících mimo velké firmy vás možná zaujme intimní akustický koncert kytaristy Radima Hladíka a Pavola Hammela. Naopak pořádnou divočinu nabízí balkánsko-experimentální Gothart.

Článek

Se dvěma akustickými kytarami a s baskytaristou vystoupily letos československé legendy Pavol Hammel a Radim Hladík v brněnském klubu Stará pekárna. Samotné akustické pojetí starých hammelových hitů by nebylo tak strhující, kdyby ho nepodkresloval nepřetržitý proud hladíkovských sólíček. Příjemné album pro večerní relax vychází pod názvem Déjá vu (live).

Chvění je hudebním dialogem Jiřího Pavlici a Hradišťanu s Filharmonií Brno a exotickou kapelou Altai Kai, která používá techniku hrdelního zpěvu. Texty si Pavlica vypůjčil od Jana Skácela, Vladimíra Holana, Jiřího Brabce a jeden dokonce z Dalimilovy kroniky.

Rakioactive od Gothartu je další deskou, která zpracovává lidovky neotřelým stylem. Balkánskou tradici obohatili o rock i elektronický prvek. Divoké rytmy proplétají dechovými sóly a každopádně je znát, že jde o kapelu velmi zdatných instrumentalistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám