Hlavní obsah

Je krvavý komiks Vrána prokletý?

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Před rokem... Za chladné říjnové noci... Rozbité auto na prašné silnici... Muž... Dívka... Šílenství... Bolest... A stíny... Můj Bože, ty stíny..." tak začíná kultovní americký komiks Vrána Jamese O'Barra, příběh plný krve, násilí a svíravé bolesti, příběh o nesmrtelné lásce a pomstě.

Článek

Autor se stal legendou, po tragické smrti jeho životní lásky měla být Vrána lékem na jeho žal. Jeho obrázkovou knihu pro dospělé pronásledují tragédie. Doprovázely natáčení stejnojmenného filmu, představitel titulní role Brandon Lee, syn legendy kung-fu filmů Bruce Lee, byl při natáčení zastřelen, jeden dělník málem uhořel a několik členů štábu mělo vážnou nehodu.

Problémům se nevyhnuli ani nakladatelé včetně českého. "Každý nakladatel na to nějakým způsobem zašel," říká Václav Dort z Comics Centra, které Vránu vydává podruhé, a to zcela novou technologií.

"Při minulém vydání jsem byl přesvědčen, že je to asi poslední knížka, kterou vydáme. Měl jsem všeho plné zuby, protože to byly nekonečné tahanice, nic nefungovalo. Sám autor píše, že každá stránka je nabitá takovou nenávistí, že je to malá vražda. Člověk si může myslet co chce, zřejmě každý, kdo ji vydává - ovšem ne každý, kdo ji čte - si musí vzít kus údělu Jamese O'Barra," uvažuje.

Při předchozím vydání muselo nakladatelství celou várku přetisknout na vlastní náklady. "Nikdo neví proč, ale všem písmenům se zalily vnitřky. Nikdy předtím ani později se nám to nestalo. A když jsme měli jít tentokrát do tiskárny, propadl se nový tiskařský stroj do podlahy," líčí peripetie a dodává, že měli ještě řadu dalších problémů, kvůli nimž se vydání zpozdilo.

Překvapením je, že temně hororový příběh rády čtou ženy. Kromě ní v Comics Centru nejčastěji kupují Krajinu půlnočních stínů, Sin City nebo Příběh Kurta Cobaina Spánembohem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám