Hlavní obsah

Poslední plavky Michala Krajňáka

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový český film Poslední plavky natočil jako svůj celovečerní debut režisér Michal Krajňák. Sám ho charakterizuje jako bláznivou letní komedii o pomstě, slávě a jiskřící pípě v bistru Tropicana, a hned k tomu se smíchem dodává, že "žádný Tarkovský to rozhodně není."

Článek

Jak nápad na komedii zrovna o těchto věcech vznikl?

Nápad dostal producent a jeden z mých spoluscenáristů Viktor Tauš (režisér filmu Kanárek - pozn. red.) na základě krátkého filmu, který jsem před časem točil na Slovensku. Nakonec s ním přitom mají Poslední plavky společného jen sumce.

Ale nápad takhle vznikl, a my jsme v první řadě nabídli hlavní roli Petrovi Čtvrtníčkovi. Ten na základě tehdy jen dvoustránkového námětu přijal, a to bylo rozhodující. Výborné je ovšem i další obsazení - Josef Polášek, Rudolf Hrušínský, Jiří Lábus.

Pak jste začali připravovat k natáčení, což vždycky znamená především sehnat peníze. Byl to pro vás jako pro debutanta problém?

Díky výborným spolupracovníkům to šlo docela hladce. Znamená to samozřejmě obcházet spoustu firem, na financování našeho filmu se podílí hodně sponzorů.

To je vidět už z jejich log na plakátech. Každý sponzor ale samozřejmě trvá na tom, aby se jeho výrobek objevil ve filmu. Neměli jste problém tam všechny zakomponovat?

Myslím, že se nám podařilo začlenit je do filmu tak, že plní svou funkci. Vždycky, když jsme získali nového partnera, sedli jsme ke scénáři a přemýšleli, jak tam dostat jeho výrobek. Často to byly tvrdé boje, ale s výsledkem jsem spokojen.

Finanční základ musí přesto do filmu vložit producent.

Samozřejmě. Máme s Viktorem Taušem investiční partnery. Ti mají zase své požadavky, které se týkají především zacílení filmu na co nejširší publikum. Nemá smysl si nic nalhávat, film není showart, ale showbyznys a kdo má zlato, určuje pravidla.

Kdo určoval pravidla při psaní? Jako scenáristé jste uvedeni tři - Viktor Csudai, Viktor Tauš a vy.

První verzi napsal Viktor Csudai, na dalších jsme pracovali spolu a do češtiny to převáděl Viktor Tauš, protože některé vychytávky bych česky ani neuměl, spousta vtipných dialogů je Viktorových.

Počítáte se spoluprací i do budoucna a jaké máte plány?

Osobně bych chtěl pokračovat v žánru bláznivých komedií, možná i tvrdších, tahle byla díky letní atmosféře romantičtější. Chceme se ale s Viktorem Taušem střídat, takže teď se soustředíme na jeho film, což budou Sněženky a machři 2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám