Hlavní obsah

Karneval rozmanitosti ve čtvrtek promítá o ženách i postižených

Novinky, Stanislav Dvořák

Ve středu začal v Praze pětidenní festival Karneval rozmanitosti - Dialog kultur 2007. Od 7. do 11. listopadu nabízí řadu filmových projekcí, literárních čtení, koncertů, výstav a workshopů. Ve čtvrtek se můžete těšit na filmy Teď jsem volná, Sářin svět či Každé správné manželství začíná slzami.

Článek

Od 17 hodin do 19 hodin proběhne v pasáži u pražského kina Lucerna workshop Tyfloservis - Kroky ve tmě, kerý ukáže chůzi s bílou holí s možností vlastního prožitku.

Od sedmnácti hodin začínají také projekce a debaty v kině Lucerna. Prvním snímkem je izraelský dokumnet Teď jsem volná od Gadi Kviatek, v v 19:15 následuje Sářin svět od Ingely Lekfalk a ve 21:30 se promítá britský dokument Simona Chamberse Každé správné manželství začíná slzami.

Organizace Člověk v tísni chce festivalem upozornit na všechny formy diskriminaci na základě pohlaví, sexuální orientace, etnicity, věku, náboženství a zdravotního postižení.

:. Teď jsem volná - Gadi Kviatek / Izrael / 2006 / 50 min. Tyto ženy už ve svém věku od života mnoho nečekaly. Kdyby jim někdo řekl, že za rok budou stát na divadelním jevišti a sklízet nadšené ovace publika, byly by se mu srdečně vysmály. A přeci - po počáteční nedůvěře a rozpačitých začátcích se stane divadlo a dramatické minipříběhy postavené na jejich osobních zážitcích pozdní mízou jejich životů.

:. Sářin svět - Ingela Lekfalk / Švédsko / 2006 / 54 min. Sára se ve svých třiceti letech stěhuje do vlastního bytu; jede na svou první dovolenou bez rodičů do Bulharska; má práci, která ji baví... To, co je pro její vrstevnice už dávno samozřejmostí, je pro lehce mentálně postiženou Sáru objevováním nového světa, který ji trochu děsí, ale zároveň i láká.

:. Každé správné manželství začíná slzami - Simon Chambers / Velká Británie / 2006 / 62 min. Film nastiňuje problematiku života mladých žen na ose Východ-Západ. Zatímco se adaptují na kulturní prostředí Západu, které ženám nabízí svobodu při volbě partnera, tradice jejich vlastní kultury žádá něco, co už zkrátka nedokážou odevzdaně přijmout...

Festival doprovázejí také krátké sociální spoty:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám